Súdánská vláda a povstalci z Dárfúru mají dohodu o vzájemné důvěře

Chartúm - Súdánská vláda a nejaktivnější povstalecká skupina z Dárfúru dosáhly dohody, která má mezi nimi nastolit důvěru. Cílem je dospět k mírovým rozhovorům. Súdánský kabinet a Hnutí pro spravedlnost a rovnost podepsaly v Kataru deklaraci, obě strany přestanou útočit na běžence v uprchlických táborech, kterých je přes dva miliony, a vymění si zajatce.

Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM) je jedna z hlavních povstaleckých skupin, které v západosúdánské provincii Dárfúr od roku 2003 bojují s vládou a jí podporovanými arabskými milicemi. Členové JEM zahájili rozhovory se súdánskou vládou v Kataru minulý týden, jednání se však nezúčastnily další povstalecké skupiny, což snahy o vyřešení konfliktu výrazně komplikuje.

Katarští účastníci jednání a mluvčí JEM nicméně uvedli, že povstalecká skupina i vláda dosáhly základní dohody v oblasti některých klíčových sporů, jako jsou propuštění vězňů a ochrana civilních obyvatel. „Doufáme, že do dvou týdnů začneme vytvářet základy pro rozhovory o příměří,“ vyslovil se k jednání katarský předseda vlády šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Saní.

Podle odhadů OSN při konfliktu v Dárfúru přišlo zatím o život na 300 tisíc lidí a téměř tři miliony byly vyhnány ze svých domovů.

Dárfúr na mapě Súdánu
Zdroj: ČT24