Střední Evropu nadále sužují přívaly sněhu, hrozí laviny

Vídeň/Varšava/Bratislava - Sníh i nadále komplikuje život obyvatelům střední Evropy. S problémy se potýká nejen Německo a Rakousko, ale i Slovensko a jih Polska, kde se kvůli námraze stala řetězová havárie. V Rakousku spadlo za posledních 24 hodin až 30 centimetrů sněhu. Ve většině alpských oblastí vyhlásily úřady akutní nebezpečí lavin, namrzlá vozovka komplikuje dopravu ve Vídni a ve Štýrsku si vyžádala život jedné ženy.

V rakouské spolkové zemi Salcbursko byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí na pětibodové stupnici, krizová situace je i v Tyrolsku, Vorarlbersku a Horních Rakousích. Meteorologové předpovídají, že během dneška a nadcházejících dnů zde připadne až 50 centimetrů nového sněhu. Úřady varovaly turisty i lyžaře, aby se v horských areálech nevydávali mimo značené sjezdovky a trasy, neboť hrozí sesuvy sněhu. V pondělí při nich ve Štýrsku zahynuli dva lidé.

Známá rakouská lyžařská centra Lech, Zürs a Stuben jsou od dnešního pozdního odpoledne po silnici nedostupná. Mezi přibližně 25 000 lidmi, kteří tak přišli minimálně do středečního rána o spojení se světem, je i nizozemská královská rodina, která v Lechu tráví dvoutýdenní lyžařské prázdniny. V podobné situaci se královna Beatrix s rodinou ocitly již jednou v roce 2006.

Mráz a ledovka působí problémy také v dopravě, nejvíce je postižena rakouská metropole. Námraza na silnici byla pravděpodobně hlavní příčinou i smrtelné nehody v okrese Liezen v centrálním Rakousku, při níž řidička nezvládla svůj automobil a čelně se střetla s kamionem.

Se sněhem se potýká i Polsko

Problémy se sněhem a náledím hlásí i jižní Polsko, kde se stalo několik dopravních nehod. Hromadná havárie se odehrála na dálnici A4 ve směru z Vratislavy do Katovic, srazilo se zhruba 20 automobilů. Hustý sníh a namrzlé vozovky zkomplikovaly také cestu řidičům ve Varšavě, kde havarovalo několik aut. Vrtulník záchranářů, který letěl k řetězové havárii, se zřítil a v jeho troskách zahynul pilot a zdravotník. Zraněný lékař byl převezen do nemocnice. Příčina pádu se vyšetřuje.

Na polských horách hrozí lavinové nebezpečí, nejhorší situace je na polské straně Tater. Lyžařům navíc sportování komplikuje hustá mlha a silné mrazy. Podle meteorologů má v Polsku nejméně do konce týdne sněžit a teploty mohou klesnout v noci až k minus patnácti stupňům Celsia.

Na Slovensku dnes sněžení nejvíce komplikovalo dopravu v západní a centrální části země, především v Banskobystrickém a Nitranském kraji. V regionu Kysuce zůstaly některé obce dokonce zcela odříznuté od světa, když přístupové cesty zavál sníh. Spojení do většiny z nich se již podařilo obnovit, poslední dvě obce by měly být s okolním světem propojeny opět ve středu. I v následujících dnech bude podle meteorologů sněžení pokračovat, v horských oblastech má teplota klesnout až k minus 17 stupňům Celsia.

Norsko neví, kam dávat sníh

Krizi začínají mít i státy, které jsou na bohatou sněhovou nadílku zvyklé. Norská metropole Oslo se potýká se zvláštním problémem, radnice si totiž neví rady, co dělat se sněhem z ulic. Dříve se vozil do blízkých fjordů a přístavů, výzkum však ukázal, že městský sníh obsahuje řadu jedovatých látek. Ve městě tak vyrostla sněhová hora, která měří už přes čtyřicet metrů. Více už ale pojmout prý nemůže, roztávat bude až do září.

Do dnešního dne bylo z ulic Osla odvezeno přes 12 tisíc kamionů sněhu, radnice si už ale neví rady, kam s ním. „Máme lidi, techniku i peníze na odklízení, brzy ale pro sníh nebudeme mít místo,“ posteskl si vedoucí dopravního úřadu Tom Kristoffersen. Předpovědi přitom hlásí i nadále husté sněžení.

Trosky záchranářského vrtulníku
Zdroj: ČT24