Izraelští tajní agenti prý sabotují íránský jaderný program

Londýn - Izrael se podle britského deníku Daily Telegraph snaží sabotovat íránský jaderný program. Pomocí nájemných vrahů, nastrčených firem a agentů zdržuje jaderný vývoj, píše deník, který se odvolává na zdroje z amerických tajných služeb. Izrael se tak prý snaží odvrátit údajnou hrozbu íránského jaderného útoku nevojenskou cestou.

„Cílem rozvracení je zpomalit proces kolem jaderného programu tak, že si Íránci neuvědomí, co se děje. Jde o to zdržovat, zdržovat, zdržovat, dokud nebudeme s to přijít s nějakým jiným řešením či přístupem,“ citoval deník nejmenovaného bývalého agenta americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Tajní izraelští agenti se prý postarali o vědce z objektu v Isfahánu, který v roce 2007 zemřel za záhadných okolností na otravu plynem. Izrael údajně také prodával pod hlavičkou falešných firem závadná zařízení pro íránský jaderný výzkum, zároveň se Izrael snažil přerušit dodávky proudu do Natanzu, kde Írán obohacuje uran.

Podle deníku při tom Izrael spolupracuje i se Spojenými státy, které dlouhodobě vyvíjejí iniciativu proti íránskému jadernému programu. Zatímco administrativa George Bushe by zřejmě věc řešila vojenskou cestou, po nástupu Baracka Obamy se politická atmosféra zcela změnila.

Nový americký prezident oznámil, že chce s Íránem diplomaticky jednat. V tomto duchu se tedy nyní nese nová izraelská „ofenziva“ v Íránu. Namísto vojáků se o jaderný program nenápadně postarají tajní agenti. „I bez vojenských zásahů je zde stále značná tendence přerušit a zničit íránský jaderný program,“ okomentoval to izraelský novinář Yossi Melman.

Izrael:

„Podobná tvrzení nekomentujeme.“

Izrael zprávu britského deníku nepotvrdil, avšak ani nevyvrátil. Vládní mluvčí Mark Regev uvedl: „Není naším zvykem veřejně komentovat podobná tvrzení.“

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová