Loni v Afghánistánu zahynulo o polovinu více civilistů než v roce 2007

Kábul - Boje v Afghánistánu loni připravily o život 2118 civilistů. To je číslo skoro o polovinu vyšší než v roce 2007 a vůbec nejvyšší od svržení talibanského režimu před osmi lety. Podle OSN zabily asi 55 procent civilních obětí povstalci, 39 procent pak armáda nebo policie. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes v Kábulu zveřejnila Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA).

„Asistenční mise OSN v Afghánistánu zaznamenala v roce 2008 celkem 2118 zabitých civilistů, zatímco o rok dříve to bylo 1523 civilistů. Nárůst počtu obětí proti roku 2007 OSN velmi znepokojuje,“ konstatuje zpráva. „Z celkového počtu 2118 obětí připravily protivládní povstalecké skupiny o život 1160 osob, tedy 55 procent, zatímco provládní síly mají na svědomí 828 obětí, tedy 39 procent. U 130 zbývajících obětí nebylo možné přesně určit, kdo nese za jejich smrt odpovědnost,“ píše se dále ve zprávě.

Materiál také poukazuje na skutečnost, že většina obětí, konkrétně 41 procent, byla zabita na jihu Afghánistánu, který je dějištěm nejtěžších střetů mezi povstalci a provládními jednotkami. Zejména tamější provincie Kandahár a Hílmand jsou tradičními baštami stoupenců Talibanu. Podle zjištění asistenční mise OSN vzrostl citelně i počet civilních obětí leteckých úderů spojeneckých letadel proti povstaleckým cílům. To vyvolalo nejen rozhořčenou reakci afghánských úřadů, ale rovněž odpor místní veřejnosti. Následkem byl prudký pokles podpory zahraničním silám ze strany Afghánců.