V Gaze se ztratilo sedm tun leteckých pum

Gaza - Ze skladu v Gaze se ztratilo sedm tun munice, která zbyla po izraelské invazi. Jsou mezi ní i letecké bomby s bílým fosforem. Oznámili to experti OSN, kteří v Gaze na zneškodňování nevybuchlé munice pracují. Sklad hlídala policie ovládaná Hamasem. Podle izraelských úřadů nese toto militantní islámské hnutí na krádeži bomb hlavní vinu.

Jde o nevybuchlou munici, kterou použily izraelské jednotky při nedávné ofenzivě v Gaze. OSN nyní pátrá po tom, kam se výbušniny poděly, a vyzvala k jejich okamžitému vrácení. „Munice je extrémně nebezpečná a je potřeba ji odborně zlikvidovat,“ prohlásil mluvčí OSN v Jeruzalémě Richard Miron.

Expertům OSN byl před dvěma týdny umožněn vstup do skladu ve městě Gaza, kde byly uloženy tři tunové pumy a osm čtvrttunových pum, které byly shozeny z izraelských letounů, ale neexplodovaly. Ve skladu byla podle BBC také spousta 155milimetrových střel s bílým fosforem. Odborníci čekali na povolení izraelské armády, aby mohli do oblasti přivézt speciální zařízení pro likvidaci této munice.

Specialisté OSN pracují v pásmu Gazy už tři týdny. Jejich práci ale komplikuje neochota Izraele nechat do pásma přepravit technické vybavení pyrotechniků a vymezit prostor, kde bude nevybuchlá munice zneškodněna.

Během nedávné třítýdenní izraelské ofenzivy v pásmu Gazy zemřelo 1 300 Palestinců. Zničeno bylo asi 5 000 domů, stejně jako mnoho silnic, mostů a vládních budov. Obě strany uzavřely 18. ledna dočasné příměří.

Poválečná Gaza
Zdroj: ČT24