Pouliční potyčky na Guadeloupe mají první oběť

Paříž - První oběť si vyžádalo násilí na karibském ostrově Guadeloupe. Úřady také hlásí nejméně šest lehce zraněných policistů při prvních vážnějších potyčkách mezi demonstranty a pořádkovými silami. Na tomto francouzském zámořském území už druhou noc trvaly zatím největší nepokoje od zahájení generální stávky a demonstrací před měsícem. Francouzská vláda vyzývá ke klidu, k výzvě se přidali i předáci stávkového hnutí na Guadeloupe, kteří dosud vedli v podstatě klidné protesty proti prudkému zhoršení ekonomické situace většiny místních obyvatel. Před dvěma týdny začala stávka i na sousedním francouzském ostrově Martinik, kde se protesty zatím obešly bez násilností.

Pozorovatelé upozorňují, že za výtržnostmi většinou nestojí organizátoři stávek a protestů, ale gangy mladých násilníků. Od pondělka nespokojenci na Guadeloupe stavějí barikády, které se pořádkové síly snaží odstraňovat. První obětí se stal člen místních odborů, kterého zastřelili radikální mladíci u barikády, když jim patrně šel domlouvat. V metropoli ostrova Pointe-à-Pitre byly druhou noc po sobě rozbíjeny výlohy obchodů a podpalována auta.

Kvůli nepokojům tisíce turistů ruší dovolené a další se předčasně snaží dostat ze země. Jejich odjezd ale komplikuje nedostatek personálu na letištích - v úterý dokonce jedno z nich bylo dočasně mimo provoz.

Mluvčí francouzské vlády Luc Chatel dnes připomněl oznámení prezidenta Nicolase Sarkozyho, že ve čtvrtek osobně projedná výhrady obyvatel s jejich poslanci. Prezident se obává, aby se případné násilnosti nepřenesly i do pevninské Francie, kde je musel svého času řešit ještě jako ministr vnitra. Vůdkyně opoziční Socialistické strany Martine Aubryová obvinila prezidenta, že situaci v zámořských územích podcenil, a řekla, že ostrované si připadají, že „je nikdo nemá rád“. Prohlásila, že předchozí francouzští prezidenti páté republiky počínaje Charlesem de Gaullem projevovali zámořským územím náklonnost.

Tyto ostrovy, které leží zhruba 7000 kilometrů od Paříže a které jsou oblíbeným místem dovolené Francouzů, pociťují v posledních letech stále větší sociální napětí. Přes velké finanční injekce z Paříže míra nezaměstnanosti dosáhla asi 22 procent na Guadeloupe obývaném 450 tisíci obyvateli i na Martiniku, kde žije asi 400 tisíc obyvatel. Navíc oproti kontinentální Francii jsou zde příjmy nižší, ale ceny stejného zboží vyšší. Paříž ale požadované zvýšení mezd a finanční podporu odmítá s tím, že jde o problém vyjednávání odborů se zaměstnavateli.