Prezident Peres vybírá příštího izraelského premiéra

Jeruzalém - Izraelský prezident Šimon Peres si pozval lídry dvou vítězných stran z izraelských voleb, aby s nimi zahájil konzultace, díky kterým určí, kdo se stane premiérem a bude sestavovat vládu. Ještě dnes se sejde Peres s Cipi Livniovou, jejíž strana Kadima získala ve volbách 28 křesel v parlamentu, a s Benjaminem Netanjahuem, jehož Likud dosáhl na 27 mandátů. Oba politici jsou horkými kandidáty na příštího premiéra.

Cipi Livniová, šéfka centristické strany Vpřed (Kadima), a vůdce pravicové opozice Benjamin Netanjahu shodně tvrdí, že premiéry by se měli stát právě oni. Po volbách totiž Kadima získala jen o jedno křeslo víc než Likud. Oba politici se tak považují za vítěze voleb.

A podle zvyklostí by měl právě vítěze voleb prezident vyzvat, aby sestavil novou vládu. V historii se ještě nestalo, že by tomu bylo jinak. Podle tradice by se tedy příští premiérkou měla stát Livniová. Prezident ale nicméně není povinen touto funkcí pověřit právě vítěze. Může vybrat prostě toho, kdo má největší šance na sestavení koalice. A to by mohl být právě Netanjahu.

Jestliže Peres nakonec skutečně pověří zformováním vlády Netanjahua, bude to v šedesátileté historii Izraele poprvé, co kabinet bude sestavovat představitel strany, která ve volbách nezískala nejvíce mandátů.

Peres se nicméně sejde kromě lídrů Kadimy a Likudu i s představiteli dalších stran. Podle zákona má Peres čas na jmenování premiéra do 25. února. Kandidát má na sestavení vlády 42 dní a poté musí získat souhlas parlamentu.

image_67527
Zdroj: ČT24