KLDR: Náš jaderný program a rakety nikoho neohrožují

Soul - Severní Korea v reakci na úterní prohlášení americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové prohlásila, že její jaderný program a vyvíjené transkontinentální rakety nikoho neohrožují. Clintonová totiž během návštěvy v Japonsku odsoudila hrozby severokorejského režimu novým testem rakety dlouhého doletu. Vývoj raket a atomových zbraní zapovídá KLDR i rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Text prohlášení vydaného generálním štábem severokorejské armády byl dnes zveřejněn v Jižní Koreji, kam má Clintonová na svém turné také zavítat. Komunistická generalita v dokumentu obviňuje Soul, že zneužívá „neexistující jadernou a raketovou hrozbu z KLDR“ k odůvodnění svých plánů na přípravu agrese proti severní části země. Současně text varuje, že severokorejská armáda je „plně připravena čelit agresi z jihu“.

KLDR pohrozila novým testem rakety dlouhého doletu v pondělí - v den oslav 67. narozenin severokorejského vůdce Kim Čong-ila. V poslední době sílí na Severní Koreu mezinárodní tlak, aby ustoupila od plánů zkoušek raket Tepodong-2, o nichž se předpokládá, že jsou schopné doletět až na území USA.

Clintonová v reakci na pondělní prohlášení KLDR zopakovala stanovisko USA z minulého týdne, že Spojené státy jsou se Severní Koreou ochotny normalizovat své vztahy, podepsat s ní mírovou smlouvu a poskytnout jí hospodářskou pomoc, pokud zcela ukončí svůj program na výrobu jaderných zbraní. „Rozhodnutí, zda bude Severní Korea spolupracovat v šestistranných rozhovorech a přestane s provokativními řečmi a gesty, je na ní - a my ji pozorně sledujeme,“ dodala během zastávky v Tokiu.

Také jihokorejský ministr zahraničí Ju Mjong-hwan varoval, že uskutečněním testu rakety poškodí normalizaci vztahů mezi oběma státy „nevyhnutelně vyvolá sankce“, protože test by byl v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN z roku 2006, která zapovídá Pchjongjangu pokračovat v raketovém a jaderném programu.