Írán zpomalil program obohacování uranu

Vídeň - Írán zpomalil svůj kontroverzní program na obohacování uranu, ale vytvořil si zásoby jaderného paliva, uvádí Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve své čtvrteční zprávě. Teherán od loňského listopadu ve svém zařízení Natanz nainstaloval jen 164 nových centrifug k obohacování uranu, nyní jich tam je 3800. Technologie obohacování uranu je využitelná jak pro získání paliva jaderných elektráren, tak pro výrobu jaderných hlavic.

„Tempo instalace a uvádění centrifug do provozu se od srpna snížilo,“ citovala agentura Reuters vysoce postaveného činitele OSN, pod kterou MAAE spadá. Ale na druhou stranu Teherán informoval o tom, že jeho zásoby slabě obohaceného uranu se zvýšily na 1010 kilogramů z listopadových 630 kilogramů a 480 kilogramů loni v srpnu. To může znamenat, že stávající centrifugy pracují efektivněji než v minulosti a mají méně závad.

Írán: Jaderný program slouží mírovým účelům

Západní země podezřívají Írán, že cílem jeho jaderného programu je vyrobit atomovou zbraň, jeho představitelé ale tvrdí, že slouží výhradně k mírovým účelům, k výrobě elektrické energie. „Vnímáme tuto zprávu jako další ztracenou příležitost rozptýlit obavy v zahraničí,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Generální ředitel MAAE Muhammad Baradej před několika dny řekl, že Írán stále nespolupracuje dostatečně při vyjasňování problémů kolem údajné vojenské stránky svého jaderného programu. Instalaci nových centrifug podle něho zpomalil spíše z politických, než z technických důvodů.

Neočekává se, že by činnost MAEE v Íránu dospěla k nějakému pokroku, dokud Teherán neuvidí, co mu americký prezident Barack Obama chce nabídnout. Americký prezident Barack Obama, který se funkce ujal teprve nedávno, oznámil, že bude hledat možnosti přímých rozhovorů s Íránem.