Izrael sestavuje novou vládu

Jeruzalém - V Izraeli se začíná jednat o sestavě nové vlády. Jejím sestavením bude pravděpodobně pověřen předseda konzervativců Benjamin Netanjahu. U prezidenta Shimona Perese se za něj přimlouval šéf krajní pravice Lieberman. Jeho podpora má však jednu podmínku, bude jen v případě velké koalice.

Žádná strana ve volbách totiž nezískala potřebných 61 křesel k sestavení vlastního kabinetu. Koalice je tedy nevyhnutelná. Liebermanova krajně pravicová strana Izrael je náš domov skončila v parlamentních volbách jako třetí. Nejvíce křesel dostala středová strana Kadima. Pravicový Likud získal o jedno křeslo méně.

„Naším hlavním cílem je sestavit koaliční vládu ze třech největších stran. Doporučujeme Benjamina Netanjahua jako premiéra, ale musí sestavit vládu ze tří stran - Likudu, Kadimy a strany Izrael je náš domov,“ prohlásil předseda strany Izrael je náš domov Avigor Lieberman. S touto nabídkou Netanjahu souhlasí. Jiného názoru je však Cipi Livniová v čele Kadimy.

Cipi Livniová „velkou koalici“ odmítá 

Předsedkyně strany Kadima takovou koalici odmítá. Raději se prý přesune do opozice, protože nechce legitimizovat natolik pravicově orientovanou vládu. „To je koalice, jejíž součástí já být nemůžu, protože věřím v mírový proces. Jsem přesvědčená o mírovém uspořádání dvou států a dvou národů,“ konstatovala Livniová.