Francie se snaží uklidnit protesty na Guadeloupe, slibuje peníze

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se snaží uklidnit nepokoje a ukončit stávky, které už měsíc paralyzují zámořský region Guadeloupe v Karibiku. Protesty proti dopadům ekonomické krize se v posledních dnech proměnily v násilnosti, demonstranti požadují růst nejnižších mezd. Francouzská vláda už slíbila svým zámořským oblastem pomoc v přepočtu 17 miliard korun.

Protesty nekončí a Paříž už poslala na ostrovy v Karibiku několik stovek policejních posil. Nespokojenost s důsledky finanční krize je stále silnější, střety si už vyžádaly život jednoho odboráře. „Byl to výron slepého násilí, při kterém došlo k vraždě. Mým úkolem je dohlížet na to, aby byly dodržovány zákony. Udělám vše pro to, aby tomu tak bylo,“ uvedl v reakci francouzský prezident.

Sarkozy nabídl zámořským oblastem 580 milionů eur. Peníze mají jít na pomoc chudým rodinám nebo třeba na opatření, která by snížila ceny pohonných hmot. Odboráři jsou ale opatrní: „Tyhle návrhy jsou pro nás příliš nekonkrétní. Ale jednání teprve začínají,“ říká odborový předák Elie Domota.

Odborářská stávka otevřela i staré rány francouzské koloniální minulosti. Obyvatelům zámořského regionu Guadeloupe se nelíbí dominance Paříže nad ostrovní ekonomikou i to, že je tam dráž než ve Francii, ale obyvatelé mají nižší mzdy.

Zámořský departement Guadeloupe je jedním ze čtyř, které Francii od konce koloniální éry zůstaly. Paříž se obává, že přistěhovalci, kteří přišli do Evropy, mohou vyvolat vlnu nepokojů i ve Francii.