Ze sopky Chaitén opět začal stoupat dým, úřady evakuují zdejší obyvatele

Santiago - Chilské úřady opět evakuovaly přes 150 lidí z města Chaitén na jihu země, které leží u stejnojmenné sopky. Vulkán je totiž znovu aktivní a chrlí popel a lávu. V ohrožené oblasti v Patagonii nesmí nikdo zůstat. Město Chaitén zničila sopka už loni. Čtyři a půl tisíce jeho původních obyvatel ale odmítají vládní plán město přesunout.

Záběry místní televize ukázaly kouř stoupající z vulkánu až do výšky deseti kilometrů. Vulkán se probudil po několika tisících letech minulý rok, kdy bylo evakuováno na sedm tisíc lidí. Tehdy sopka chrlila popel až do výšky 32 kilometrů a zničila celé město, mohutné erupci předcházela i série zemětřesení. Spad popela byl nalezen až 160 kilometrů od vulkánu.

V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by sopka vybuchla, úřady přesto evakuovaly 160 lidí. Dalších 30 až 40 lidí se evakuovat odmítlo, chilský ministr vnitra Edmundo Pere Yoma k tomu řekl: „Je nebezpečné tam zůstávat, musí odejít. Jestli tam i přesto chtějí přetrvat, dělají to na vlastní nebezpečí. Nebudeme riskovat životy našich lidí, aby ochránili několik těch, kteří nechtějí čelit realitě. Je absolutně nezodpovědné dál žít ve městě,“ řekl.

Chilský sopečný řetěz je po Indonésii druhý největší na světě, tvoří jej na 2000 vulkánů, 500 z nich je aktivních.