Kauza Politkovská: Soud skončil, vyšetřování pokračuje

Moskva - Vyšetřování vraždy Anny Politkovské bude pokračovat. Oznámil to dnes soudce moskevského vojenského soudu Jevgenij Zubov. Rozhodl tak po včerejším verdiktu poroty, která osvobodila tři obžalované z účasti na vraždě známé novinářky. Podle moskevského zpravodaje Josefa Pazderky je dnešní oznámení malinkým krůčkem k tomu, aby vyšetřování úplně nevyznělo do ztracena, jako tomu bylo v případě minulých vražd ruských novinářů.

„Porotci rozhodli, že bratři Machmudovovi a Sergej Chadžikurbanov se nepodíleli na zločinu, takže je nutno případ vrátit vyšetřovacímu výboru prokuratury, aby byli vypátráni pachatelé zločinu,“ řekl soudce. Prokuratura ale ještě ve čtvrtek avizovala, že osvobozující verdikt poroty napadne u vyšší instance. Na odvolání má deset dnů. Advokát obviněných už v den propuštění svých klientů na svobodu připustil, že u odvolacího soudu může nakonec zaznít opačný rozsudek.

Známou kritičku Kremlu a přehmatů v Čečensku zastřelil najatý vrah v říjnu 2006 ve vchodu do jejího domu v Moskvě. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění. Během dvouletého vyšetřování se ale nepodařilo ani dopadnout pachatele, ani odhalit, kdo si vraždu novinářky objednal. Před soud se tak podařilo postavit jen údajné napomahatele.

Pozůstalí po známé novinářce se podle Pazderky v komentářích k včerejšímu osvobozujícímu verdiktu zdržují ostrých vyjádření, které by mohly vyšetřování uškodit, byť v soudní síni bylo cítit velké rozčarování.

Bylo to fiasko, píše o rozhodnutí soudu ruský tisk

Ruský tisk rozhodnutí soudu naproti tomu komentuje jako selhání ruské justice. „Soud skončil naprostým fiaskem vyšetřování a obžaloby,“ napsal list Kommersant. Gazeta píše o krachu obžaloby, která se zhroutila jako domek z karet. Nězavisimaja gazeta označuje proces za důkaz neprofesionality ruského vyšetřovacího systému a naprosté neschopnosti vyšetřovatelů, kteří byli s to předložit jen nepřesvědčivé a nepřímé důkazy.