ČT uvede dokument o „obamománii“ v Keni

Nairobi (Keňa) - Barack Obama stihl zatím jako prezident USA udělat jen pár rozhodnutí,  přesto už se stal globální ikonou. Tím více je slavný v Keni, tedy ve vlasti svého otce. Jeho tvář je nyní asi nejpopulárnější značka v zemi; hledí na vás z triček i pivních výčepů. Reportér Michal Kubal o tom zpracoval exkluzivní dokument pro Objektiv ČT, který můžete sledovat v neděli od 10:30 na ČT1.

Mládí Baracka Obamy jako muzikál například zpracovalo místní Národní divadlo. Představení už sice není na programu, ale soubor dostal pozvání do Londýna, Říma i na newyorskou Broadway, uvažuje se také o návštěvě Česka.

„Obamův příběh je nesmírně inspirativní. Člověk, který měl v mládí problémy sám se sebou, s alkoholem, dokonce drogami, to dotáhnul do nejdůležitější funkce na světě. Je to příklad pro všechny,“ vysvětluje režisér muzikálu George Orido.

Dalším důkazem keňské „obamománie“ je pivo nazvané „Senátor“, kterému ale nikdo neřekne jinak než „Obama“. Výrobce značku uvedl na trh v době Obamova zvolení do Senátu a z levného piva pro chudé je nyní trhák. Po amerických prezidentských volbách nebylo na mnoha místech vůbec k sehnání.

Barack Obama je pro Keňu marketingový symbol a spasitel zároveň. „Můj bratr má před sebou obrovské úkoly. Američani ho ale nezvolili, aby měnil Afriku. To je naše práce,“ uvědomuje si ovšem sestra Baracka Obamy, Auma Obamová.

Pozitivní vliv spojený se jménem Barack Obama se ukazuje na škole, která stojí v rodné vesnici jeho otce na pozemku, jenž patřil jeho prarodičům. Před čtyřmi lety Obama souhlasil, aby škola nesla jeho jméno a ředitelka ústavu Yuanita Obierová se dokonce účastnila ve Washingtonu slavnostní prezidentské inaugurace.

Z jednoho z plesů si přitom odvezla část výtěžku v hodnotě 35 tisíc dolarů. „Chceme postavit nové budovy na pozemku školy, uvažujeme i o zřízení internátu. Peníze nám teď nechybí, naše jméno přitahuje další a další dárce,“ uvedla Obierová.

Radost v Keni
Zdroj: ČT24