Po výbuchu v čínském dole zahynulo nejméně 74 horníků

Peking - V uhelném dole v provincii Šan-si na severu Číny zahynulo po výbuchu plynu nejméně 74 horníků. Dalších 114 havířů bylo s různě těžkými zraněními převezeno do nemocnice, přičemž 21 z nich je v kritickém stavu. Nejméně 60 horníků je podle dřívějších zpráv stále uvězněno v podzemí, jejich přesný počet však zatím není znám. Exploze nastala nad ránem v dole Tchun-lan u města Ku-ťiao.

„Záchranné práce jsou v plném proudu… Záchranáři mají vysoké naděje, protože mají důkazy, že někteří ze zavalených horníků jsou stále naživu. Některým horníkům se totiž podařilo zatelefonovat z mobilů svým rodinám,“ telefonoval z Číny zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Na záchraně horníků se podílí téměř 100 záchranářů, ale jejich práce je ztěžována tím, že v dole hoří. Řada horníků, kteří byli převezeni do nemocnice, se otrávila oxidem uhelnatým.

Jak uvedla agentura Nová Čína, v době neštěstí bylo v podzemí 436 dělníků. Výbuch prý potvrdily také místní vládní úřady, které zároveň odmítly podat podrobnější informace.

Právě čínský těžební průmysl je považován za nejnebezpečnější na světě. Podle oficiální statistiky zahynulo loni při nehodách v uhelných dolech asi 3 200 lidí. Nezávislé organizace ale hovoří o číslech až několikanásobně vyšších. V dole Tchun-lan za posledních deset let žádná nehoda nebyla zaznamenána.

Podle Etzlera ale počty obětí za poslední dva roky prudce klesaly díky úsilí čínské vlády, která tvrdě zakročila proti ilegálním dolům a začíná dbát i na bezpečnost práce. V loňském roce Čína zavřela 1 000 nebezpečných malých dolů a úmrtí oproti roku 2007 ubylo o 15 procent. Tamní vláda odhaduje, že téměř 80 procent ze 16 000 dolů se v Číně provozuje nelegálně. Zatímco velké doly mají bezpečnost blížící se rozvinutým zemím, mnoho malých dolů nemá prakticky žádné zabezpečení.