Austrálie si dnes připomněla oběti ničivých požárů buše

Melbourne (Austrálie) - V Melbourne se dnes tisíce Australanů zúčastnily vzpomínkového obřadu na památku více než 200 obětí ničivých požárů buše. Austrálie na dnešek vyhlásila oficiální smutek. Devadesátiminutovou ceremonii na sportovním stadionu v Melbourne uvedlo vyzvánění městských kostelních zvonů. Obřadu byli přítomni australský premiér Kevin Rudd a princezna Anne, dcera britské královny Alžběty II.

Jak uvedl John Brumby, který je premiérem požáry nejhůře zasaženého státu Victoria: „Tyto požáry nás všechny sjednotily v žalu. Sjednotily nás všechny v odpovědi a sjednotily nás všechny v úkolu obnovy.“

Během hlavní ceremonie ministerský předseda Kevin Rudd podobně jako předřečníci v projevu uctil památku obětí a vyjádřil naději, že dnešní smuteční obřad pomůže symbolicky uzavřít jednu část neštěstí, které mnohé obyvatele Victorie potkalo.

Podle Pavly Hůlové, spolupracovnice Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, Rudd také přislíbil, že postižení se mohou spolehnout na vládní pomoc a podporu při obnově. Smuteční ceremonie měla za úkol otevřít i novou kapitolu, během níž by se měla kompletně obnovit zničená města a krajina.

Úřady nainstalovaly v Melbourne a v dalších městech obří obrazovky, aby lidé mohli obřad sledovat. Přímo na stadion, kde se vzpomínkový akt konal, dopravila vláda stovky přeživších, kterým se před plameny podařilo včas utéct. Desítky dalších mší se konaly po celé zemi.

Před 14 dny zasáhla Austrálii ničivá vlna požárů, která si podle posledních údajů vyžádala 209 lidských životů. Stále nejde zřejmě o konečné číslo, protože policisté, hasiči či dobrovolníci dále prohledávají spáleniště, kde pátrají po dalších obětech plamenů.

Vlivem extrémního horka, sucha a silného větru se tehdy rozhořelo několik stovek požárů. Plameny zničily přes 1 800 domů a sežehly kolem 3900 kilometrů čtverečních země. Asi 7 500 lidí přišlo o své domovy, několik měst plameny zcela vymazaly z mapy. Policie má podezření, že několik požárů mají na svědomí žháři.