Barmská vláda propustila 19 politických vězňů

Rangún - V Barmě propustila tamní vojenská vláda 19 politických vězňů, mezi nimi i spojence známé disidentky Do Aun Schan Su Ťij a pět buddhistických mnichů. Věznění se dostali na svobodu v rámci všeobecné amnestie, kterou režim oznámil v pátek a při níž má být propuštěno přes 6 000 vězňů.

Informace o amnestii byla oznámena poté, co ukončil pětidenní návštěvu Barmy zpravodaj OSN pro lidská práva Tomas Quintana. Ten během svého pobytu v zemi hovořil i s několika politickými vězni v rangúnském vězení a barmskou vládu vyzval k postupnému propouštění „vězňů svědomí“.

Někteří byli vězněni od roku 2003

Z rangúnského vězení bylo 16 politických vězňů propuštěno v sobotu, další tři byli později propuštěni z vězení v Kačjinském státu na severu země. Ve skupině, která mohla opustit rangúnské vězení, bylo pět buddhistických mnichů vězněných od roku 2003 a členové Národní ligy pro demokracii (NLD) nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij.

Podle státní televize jsou vězni propuštěni „s ohledem na sociální situaci jejich rodin“ a aby se mohli zúčastnit voleb, které se mají uskutečnit v roce 2010. Volby mají být součástí sedmietapové „cesty k demokracii“, kterou však západní vlády považují za pouhou přetvářku.

V Barmě je vězněno přes 2 100 osob

Jak uvádí mezinárodní organizace zabývající se ochranou lidských práv, v současnosti zadržují barmské úřady více než 2 100 politických vězňů. Mnoho disidentů bylo v posledních měsících odsouzeno k dlouholetým trestům až 65 let vězení.

Právě nejznámější z disidentů jsou často posíláni do nejodlehlejších částí země, kam je pro jejich rodinu a přátele téměř nemožné dopravovat jakékoliv potraviny nebo léky, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že ve vězení zemřou.

Současná junta je v Barmě u moci od roku 1988, kdy krvavě potlačila masové demonstrace. Vojenský režim, který v zemi panuje od roku 1962, popírá existenci jakýchkoliv politických vězňů a tvrdí, že všichni věznění spáchali zločiny.

  • Demonstrace za propuštění Su Ťij autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/278/27703.jpg
  • Barma autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/154/15307.jpg
Vydáno pod