Povstalci v Pákistánu unesli vysokého vládního činitele

Mingora (Pákistán) - Ozbrojenci v pákistánském údolí Svát na severozápadě země dnes unesli nejvyššího vládního zástupce v oblasti a šest jeho strážců. Únos tak dále komplikuje snahy o uzavření příměří v tomto neklidném regionu. Státní zástupce Khušal Chán cestoval do Mingory, nejdůležitějšího města ve Svátu, když ozbrojenci zaútočili na jeho automobil a unesli ho i se skupinou strážců, uvedl Muhammad Džáved, komisař správní oblasti Malakand, jehož součástí je i údolí Svát.

V severozápadním Pákistánu působí řada ozbrojenců teroristické sítě al-Káida a fundamentalistického hnutí Taliban. Ti sem pronikli ze sousedního Afghánistánu, aby podpořili místní radikální duchovní snažící se na kmenových územích zavést vládu ve stylu Talibanu.

V sobotu představitelé pákistánské regionální vlády uvedli, že ozbrojenci hnutí Taliban souhlasili s trvalým příměřím v údolí Svát. Velitel Talibanu Maulána Fazlulláh později sdělil, že ozbrojené hnutí možnost trvalého příměří posoudí teprve příští týden. Desetidenní dočasné příměří vyhlásil Taliban v pondělí.

Vláda v Islámábádu v tomto týdnu schválila opětné zavedení striktní formy islámského práva šaría v údolí Svát a v okolních oblastech na severozápadě Pákistánu. Toto rozhodnutí znepokojilo mnoho Pákistánců a také vlády západních zemí.