Vondra: EU bude muset pracovat s každou izraelskou vládou

Brusel - Pokud by se stal novým izraelským premiérem lídr pravicové strany Kadima Benjamin Netanjahu, je možné od jeho kabinetu očekávat poměrně ostrý start. Vyplývá to z prohlášení českého vicepremiéra Alexandra Vondry před dnešním jednáním šéfů diplomacií zemí EU v Bruselu. Netanjahu, který je známý svým negativním postojem k vytvoření palestinského státu, v neděli večer neúspěšně jednal o vytvoření izraelské vládní koalice s šéfkou centristické strany Kadima Cipi Liniovou.

„Je právem země vybrat si vládu, která má v parlamentu většinu,“ řekl Vondra v reakci na dotaz, zda je právě Netanjahu jako premiér volbou, která může pomoci posunout mírový proces na Blízkém východě dál. Český vicepremiér dodal, že EU bude muset spolupracovat s jakoukoli izraelskou vládou.

Právě předáka pravicové strany Likud Benjamina Netanjahua pověřil izraelský prezident Šimon Peres sestavením nové vlády. A to i přesto, že volby s mírným náskokem vyhrála centristická strana Kadima Cipi Livniové.

Kadima získala v parlamentních volbách jen o jedno křeslo víc než druhý Likud. Peres proto pověřil sestavením vlády Netanjahua, protože Livniová nemá na rozdíl od něj dostatečnou podporu ostatních politických uskupení, aby mohla vytvořit funkční koalici.

Oba politici se rozcházejí hlavně v pohledu na způsob vyřešení letitého izraelsko-palestinského konfliktu a dosažení dohody s Palestinci. Jednání ale možná budou pokračovat.

Solana navštíví Izrael i palestinská území

Vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana řekl, že už v úterý jede na Blízký východ. Během týdne by tam měl navštívit i Izrael a palestinská území.

Podle řady unijních předáků je jediné možné řešení krize na Blízkém
východě takové, které bude zahrnovat to, že vedle sebe budou existovat dvě země - Izrael i samostatný palestinský stát. „Není prostě možné vzdát se strategie dvou států žijících v míru a bezpečí,“ řekl například šéf italské diplomacie Franco Frattini.

Na dnešním jednání budou ministři zahraničí kromě situace na Blízkém východě jednat mimo jiné o Afghánistánu či takzvaném východním partnerství. To je projekt, který by měl vytvořit prostor pro užší spolupráci EU s několika bývalými sovětskými republikami, přičemž oficiálně by partnerství mělo být zahájeno na květnovém summitu v Praze.

  • Cipi Livniová a Benjamin Netanjahu autor: Ariel Schalit, Bernat Armangue, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/675/67487.jpg
  • Vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie Javier Solana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/564/56343.jpg