Australané se bojí dalších požárů, prchají z domovů

Melbourne - Někteří obyvatelé jižní Austrálie dnes začali v obavách před opakováním vlny ničivých požárů, které si před dvěma týdny vyžádaly 210 obětí, opouštět své domovy. Požárníci dnes bojovali ve státě Viktorie se třemi velkými požáry, které ale zatím řádí pouze v neobydlených oblastech.

Úřady přesto varovaly obyvatele několika obcí před zvýšeným rizikem ohně, ke kterému přispívá silný vítr, sucho a rostoucí teploty. Nejvíce ohroženy jsou podle požárníků území na východě a severovýchodě od hlavního města Viktorie Melbourne.

Více jak 100 lidí z městečka Warburton, ležícího východně od Melbourne, se proto raději ubytovalo ve stanech na zdejším sportovišti, aby odsud mohli v případě potřeby před ohnivým peklem snáze uniknout.

Australská policie dnes oznámila, že o víkendu v důsledku popálenin utrpěných před čtrnácti dny zemřela jedna osoba, čímž se bilance obětí požárů zvýšila na 210 mrtvých. Stále nejde zřejmě o konečné číslo, protože policisté, hasiči či dobrovolníci pokračují v prohledávání spáleniště, kde pátrají po dalších obětech plamenů.

Vlna požárů zničila před 14 dny v Austrálii přes 1800 domů a sežehla kolem 3900 kilometrů čtverečních země. Asi 7500 lidí přišlo o své domovy, několik měst plameny zcela vymazaly z mapy. Policie má podezření, že několik požárů mají na svědomí žháři.

Australští hasiči
Zdroj: ČTK