Francie a Itálie podepsaly dohodu o jaderné energetice

Řím - Francie a Itálie dnes podepsaly dohodu o spolupráci v jaderné energetice. Smlouva otevírá francouzským firmám dveře k italskému trhu v této oblasti poté, co se Řím rozhodl posílit jadernou energetiku země. Na společné tiskové konferenci to po jednání v Římě oznámili francouzský prezident Nicolas Sarkozy a italský premiér Silvio Berlusconi. Ti dnes také vyzvali Severoatlantickou alianci k vytvoření "společného prostoru" s Ruskem v zájmu evropské bezpečnosti.

Dohoda o spolupráci v jaderné energetice počítá především s výstavbou jaderných elektráren v Itálii, ale také například s výzkumem a likvidací jaderného odpadu. Na tiskové konferenci Sarkozy označil dohodu za „historickou“ a Berlusconi vyjádřil přesvědčení, že obyvatelé Itálie budou díky spolupráci s Francií platit v budoucnosti za elektřinu méně.

V návaznosti na jednání Berlusconiho se Sarkozym představitelé italské společnosti na výrobu a distribuci elektřiny Enel podepsali se svými protějšky z francouzské firmy EDF dohodu o partnerství, která počítá v Itálii s výstavbou nejméně čtyř jaderných reaktorů třetí generace. První má být spuštěn nejpozději v roce 2020, uvedly společnosti ve společném prohlášení.

S návratem Berlusconiho k moci v květnu loňského roku se Itálie rozhodla investovat do jaderné energetiky, kterou před 21 lety v referendu zavrhla. Francie je největší evropský výrobce jaderné energie a její spotřeba elektřiny je na jádru závislá asi z 80 procent. Své zkušenosti a zařízení v oblasti jaderné energetiky Francouzi úspěšně vyvážejí do celého světa.

„Společný prostor“ s Ruskem v zájmu evropské bezpečnosti

Sarkozy a Berlusconi dnes vyzvali Severoatlantickou alianci k vytvoření „společného prostoru“ s Ruskem v zájmu evropské bezpečnosti. Uvedl to francouzský prezident Nicolas Sarkozy po setkání s italským premiérem Silviem Berlusconim v Římě. Nejvyšší představitel Francie, která letos plánuje plný návrat do vojenského velení NATO, řekl bez dalšího upřesnění, že Itálií a Francií požadovaná „nová strategie“ je potřebná k zajištění bezpečnosti Evropy.