V Bangladéši se bouří pohraniční stráž

Dháka - V Bangladéši se vzbouřili příslušníci pohraniční stráže, kteří ve svém generálním štábu v metropoli Dháce začali střílet a zajali skupinu důstojníků. Podle posledních zpráv jejich střelba zabila nejméně pět lidí a 17 dalších zranila. Vláda nabídla povstalcům požadovanou amnestii a jednání o jejich požadavcích, pokud složí zbraně. Delegace povstalců údajně podmínky přijala, o ukončení vzpoury však zatím nejsou žádné zprávy.

Příčinou vzpoury Bangladéšských pušek, jak se polovojenské oddíly pohraničníků oficiálně jmenují, jsou pravděpodobně neshody kolem platů pohraničníků, jejich vybavení a dalších výhod; o protivládní puč údajně nejde. K požadavkům pohraničníků prý patří lepší stravování a také účast v mírových misích OSN, které jsou skvěle placeny.

Bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vadžídová ve své rezidenci přijala zástupce vzbouřenců. Nabídla jim amnestii a jednání o jejich požadavcích, pokud složí zbraně. Delegace vzbouřenců nabídku přijala a oznámila, že povstalci zbraně složí. „Souhlasili jsme se složením zbraní na základě záruk premiérky, že splní naše požadavky,“ uvedl jeden z důstojníků delegace, který ale odmítl uvést své jméno.

Bangladéšská vláda k potlačení vzpoury povolala armádu, která obklíčila především obsazené obchodní středisko. Vzbouřené pohraničníky vyzvala, aby složili zbraně a vrátili se do kasáren. Armáda podle bangladéšských médií na těžce vyzbrojené vzbouřence několikrát zaútočila, vždy ale byla se ztrátami odražena.

Konflikt si zatím vyžádal pět mrtvých

Několik kolemjdoucích střelba zranila, zatím je hlášeno pět mrtvých. První obětí byl řidič rikši, který později v nemocnici svým zraněním podlehl. Mezi mrtvými jsou údajně i nejméně dva příslušníci pohraničníků, další oběti zatím informace nespecifikují. Podle bangladéšských médií ale kolem obléhaných budov leží na dvě desítky těl v uniformách, které kvůli palbě nikdo neodnáší.

V okolí areálu jsou kromě frekventovaných obchodních center také školy a rezidenční budovy. V školách zůstalo fakticky zablokováno mnoho dětí.