V Káhiře se sešli zástupci Fatahu a Hamasu

Káhira - V egyptské Káhiře se dnes setkali zástupci dvou největších palestinských stran Fatahu a radikálního Hamasu. Ve čtvrtek mají v metropoli začít rozhovory o vnitropalestinském usmíření a obnově pásma Gazy, zničeného nedávnými boji. Rozhovorů se má zúčastnit zhruba 12 stran a skupin. Usmíření soupeřícího Fatahu a Hamasu je klíčové pro vytvoření společné vlády, která bude rozhodovat o obou palestinských autonomních územích.

Od roku 2007 je pásmo Gazy v rukou Hamásu a západní břeh Jordánu ovládá umírněnější Fatah. Obě strany rozděluje hlavně názor na Izrael a mírová jednání s ním. Předchozí pokusy o usmíření selhaly. Fatah včera jako gesto dobré vůle propustil z věznic 40 členů Hamasu, což dnes Hamas ocenil. V Káhiře prý díky tomu zavládla smířlivá atmosféra.

Hamas neuznává stát Izrael a bojuje proti němu. Židovský stát kvůli tomu v prosinci zahájil ofenzivu, jež měla oslabit raketový arzenál Hamásu v pásmu Gazy. Hamas se cítí vítězem, i když do 18. ledna, kdy hlavní boje skončily, padlo 1300 Palestinců, včetně 700 civilistů.

Delegaci Fatahu v Káhiře vede jeden z vyjednávačů s Izraelem Ahmad Kurája, za delegaci Hamasu je přítomen místopředseda politického výboru této organizace Músá Muhamad abú Marzúk. Jednat se bude o případné společné vládě, o reorganizaci policie a o vězních. Má vzniknout pět výborů a ty budou pověřeny rozhovory o nejsložitějších otázkách vzájemných vztahů.

Na Západním břehu se na podporu Fatahu sešly tisíce lidí

V Nábulusu na západním břehu Jordánu se dnes na podporu delegace Fatahu v káhirských jednáních sešly tisíce lidí. Lidé přišli z celého západního břehu s národními prapory a vlajkami Fatahu.

Palestinské usmíření je podmínkou mezinárodní pomoci pro obnovu Gazy. V pondělí se kvůli ní bude v Káhiře konat konference dárcovských zemí. Palestinský premiér Salám Fajad dnes v Ramalláhu řekl, že palestinská samospráva bude pro Gazu žádat 2,8 miliardy dolarů, tedy přes 62 miliard korun.