Řecký veřejný sektor stávkuje

Atény - Řecko dnes ochromila stávka. Na protest proti vládní politice, za vyšší mzdy a sociální jistoty vstoupili na 24 hodin do stávky zaměstnanci řeckého veřejného sektoru. Očekává se, že sociální protest ochromí služby v celé zemi. Stávkují lékaři, učitelé, řidiči vozů záchranné služby i zaměstnanci daňových úřadů. Ke stávce veřejných zaměstnanců se připojili i letečtí dispečeři. Ve veřejných nemocnicích pracují jen oddělení pohotovosti pro neodkladné případy.

Kolem poledne zamířil průvod stovek demonstrantů do centra Atén k budově parlamentu. Protivládně laděné transparenty odmítaly připravovanou penzijní reformu, privatizaci státních podniků a rušení pracovních míst. Větší střety mezi demonstranty a policejními silami ale nejsou hlášeny.

„Vládní politika jen zvyšuje břímě pracujících, nezaměstnaných a chudých lidí,“ konstatuje prohlášení, které vydala odborová organizace ADEDY zastřešující veřejný sektor. Právě ADEDY, která má přes půl milionu členů, nynější stávku vyhlásila.

„Budeme pokračovat v boji, dokud nebudou naše požadavky splněny,“ upozornila ústředna. Odboráři obviňují pravicovou vládu, která se v parlamentu opírá o většinu pouhého jediného hlasu, že straní bohatým, zatímco nemajetné lidi nechává během nynější hospodářské krize bez pomoci. Vláda se ale brání poukazem na to, že připravila pro strádající národní hospodářství záchranný plán v hodnotě 28 miliard eur.

Kvůli stávce musely být zrušeny desítky letů

Už tak napjatou situaci v Řecku zdramatizovali letečtí dispečeři, když se k protestu veřejných zaměstnanců připojili asi na tři hodiny. Letecká společnost Olympic musela zrušit 68 domácích i zahraničních letů a čtyři další přesunout. Soukromý letecký dopravce Aegean Airlines oznámil zrušení 36 spojů, zatímco odlety musel přesunout u 23 dalších.

Nynější stávka je zatím poslední kapitolou v řadě veřejných protestů namířených proti konzervativní vládě. V lednu protestovali zemědělci, kteří na mnoho dní zablokovali nejdůležitější řecké dopravní spojnice. Jedenáctidenní protest vyvolal v zemi dopravní chaos, který život v Řecku silně narušil.

Minulý týden zahájili stávku řidiči nákladních automobilů, kteří protestovali proti praktikám zaměstnavatelů nezákonně najímajících levnější zahraniční pracovníky. Protest ukončili právě dnes, když jim ministerstvo dopravy slíbilo situaci napravit.