USA kritizují stav lidských práv v Číně, Rusku, ale také v Česku

Washington - Spojené státy kritizují stav lidských práv v Číně a Rusku, ale také v řadě dalších zemí světa. Vyplývá to z každoroční zprávy o lidských právech, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo zahraničí USA. Zpráva obviňuje Čínu z toho, že zesiluje represivní opatření vůči menšinám v Tibetu a stupňuje útlak disidentů. Také v Rusku občanské svobody podle Spojených států zažívají těžké časy. České republice Washington vytýká kromě jiného útoky pravicových extremistů na příslušníky menšin, zejména Romy. Také na Slovensku se Romové setkávají s podobnými problémy.

Zpráva obviňuje Čínu z toho, že zesiluje represe vůči menšinám v Tibetu a stupňuje útlak disidentů a ochránců lidských práv. Mezi další závažná porušení lidských práv patří popravy bez soudu, mučení, nucení vězňů k přiznání a nucená práce. Situace v Číně je stejně špatná jako v minulých letech a v některých ohledech se zhoršila, hodnotí zpráva.

Kritika na adresu Pekingu přichází jen několik dnů poté, co Čínu navštívila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, která dala najevo, že řešení nynější ekonomické krize, změna klimatu a jaderný program Severní Koreje jsou nadřazené americkým obavám o dodržování lidských práv v nejlidnatější zemi světa.

Organizace zabývající se ochranou lidských práv v reakci na to uvedly, že postoj Clintonové podkopává americké argumenty ohledně lidských práv.

Také v Rusku občanské svobody podle Spojených států zažívají těžké časy. Tlak ze strany vlády oslabil svobodu projevu a nezávislost médií, zejména televizí. Americké ministerstvo zahraničí uvádí, že problémem v Rusku zůstává neobjasněnost vražd novinářů. USA také mají výhrady k průběhu loňských prezidentských voleb, v nichž zvítězil Dmitrij Medveděv.

Loni USA poukázaly na aféru Jiřího Čunka

Českou republiku Spojené státy kritizují také za to, že příslušníci menšin, zejména Romové, čelí diskriminaci a stále nemají spravedlivý přístup ke vzdělání, bydlení a zaměstnání. Loni USA poukázaly i na aféru bývalého lidoveckého ministra Jiřího Čunka. Premiér Mirek Topolánek tehdy americkou kritiku Prahy ostře odmítl.

Na Slovensku se podle nové zprávy objevily případy, kdy policisté špatně zacházeli s romskými podezřelými. Také tam se tato skupina a příslušníci jiných menšin setkávají s diskriminací. Dále USA poukazují na údajnou orupci ve slovenské místní správě, soudnictví a zdravotnictví.

Kritická zpráva USA se sama stává terčem kritiky

Zpráva se týká loňského roku, kdy byla u vlády ještě administrativa bývalého prezidenta George Bushe, jež se sama stávala ve světě terčem kritiky ohledně lidských práv. Například kvůli věznici na Guantánamu a metodám výslechů, které tam vyšetřovatelé vůči údajným teroristům používali. Nový prezident Barack Obama krátce po svém nástupu do funkce nařídil vězení zavřít.

Spojené státy si v nejnovější zprávě „posvítily“ na lidská práva ve více než 190 zemích světa. Ostře se v ní vyjádřily o zemích jako je Afghánistán, Severní Korea, Kuba, Írán, Irák, Súdán, Sýrie, Barma a Zimbabwe. Na adresu těchto zemí zaznívá americká kritika velmi často. Zpráva nezřídka vyvolává pobouřené reakce vlád dotčených států.