Popírač holokaustu Williamson žádá o odpuštění

Řím - Britský biskup Richard Williamson, který vyvolal minulý měsíc obrovské pobouření svými výroky popírajícími počet židovských obětí za druhé světové války, požádal "o odpuštění před Bohem". V dopise adresovaném Vatikánu žádá rovněž o odpuštění všechny, jichž se jeho odmítavé postoje vůči holokaustu dotkly. Williamson lituje "bolesti, kterou způsobil nejen katolické církvi, ale také všem, kteří přežili nacistické koncentrační tábory, i pozůstalým obětí nacistické třetí říše".

„Žádám o odpuštění před Bohem stejně jako před všemi dušemi, které byly tím, co jsem řekl, pohoršeny,“ napsal Williamson v dopise. Dodal, že „šlo pouze o výroky člověka, který není profesionálním historikem“.

Williamson byl ve středu nucen vrátit se do Británie z Argentiny, která ho v souvislosti s aférou kolem jeho prohlášení označila za nežádoucí osobu. Od roku 2003 vedl seminář v La Reja u Buenos Aires. Tento měsíc však byl kvůli zmíněnému skandálu funkce zbaven. Argentinská vláda zdůvodnila své rozhodnutí Williamsonovým formálním pochybením ohledně cíle pobytu v zemi, ale zároveň rozhodně odsoudila i jeho prohlášení o holokaustu.

Williamson patří ke čtveřici katolických duchovních z tradicionalistického Bratrstva svatého Pia X. Z této čtveřice sňal 24. ledna papež Benedikt XVI. exkomunikaci.

Shodou okolností Williamson těsně předtím v rozhovoru pro švédskou televizi dal najevo, že nevěří v existenci nacistických plynových komor a prohlásil, že rozsah holokaustu byl mnohem menší než se všeobecně tvrdí. Podle biskupa zahynulo v nacistických koncentračních táborech nanejvýš 300 tisíc Židů, ne šest milionů. Papež se kvůli biskupovým výrokům stal terčem rozsáhlé kritiky.

Agentura Zenit, která zprávu přinesla, uvádí, že dopis datovaný v Londýně získala prostřednictvím vatikánské komise Ecclesia Dei, v jejímž čele stojí kardinál Dario Castrillón Hoyos pověřený jednáním s tradicionalistickými biskupy.