Na Nobelovu cenu za mír jsou nominováni i Obama a Sarkozy

Oslo - Na letošní Nobelovu cenu za mír bylo navrženo rekordních 205 kandidátů - 33 organizací a 172 jednotlivců. Oznámil to dnes v Oslo Nobelův institut, který o ceně rozhoduje. Mezi nominovanými jsou také nový americký prezident Barack Obama a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Totožnost kandidátů je teoreticky po 50 let uchovávána v tajnosti, ale některá jména se mohou dostat na veřejnost.

„Dostali jsme 205 kandidatur, z toho 33 pro organizace. Je to nový rekord,“ řekl agentuře ředitel institutu Geir Lundestad. Kandidatury jsou podle něho ze zeměpisného hlediska velmi dobře vyváženy. Konkrétní jména odmítl Lundestad sdělit.

Mezi kandidáty, jejichž jména jejich sponzoři oznámili, jsou i americký zpěvák Pete Seeger, makedonský umělec a humanitární činitel Živko Popovski-Cvetin, vietnamský mnich a mírový aktivista Thich Quang Do nebo americký humanitární pracovník Greg Mortenson. Z institucí jmenuje mezinárodní organizaci SOS dětské vesničky.

Nominovaní ještě nemají požehnání Nobelova institutu

Lundestad připomněl, že nominování kohokoli neznamená, že dotyčný má požehnání Nobelova institutu. Jméno nositele nebo nositelky Nobelovy ceny za mír za letošní rok bude oznámeno v říjnu. Loni cenu dostal bývalý finský prezident Martti Ahtisaari, který se dlouhodobě angažuje v urovnávání mezinárodních či vnitřních sporů.