Německo dá milion eur na záchranu Osvětimi

Berlín - Německo dá na záchranu bývalého nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi milion eur (28 milionů korun). Prohlásil to dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v reakci na nedávnou žádost polské vlády o příspěvek na obnovu této historické památky. Náklady na záchranu muzea Varšava odhaduje na 100 milionů eur.

Steinmeier zároveň přislíbil, že berlínská vláda dá z příštího rozpočtu na rekonstrukci památníku více peněz a vyzve i německé firmy a soukromé nadace, aby přispěly na zachování tábora, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Rozpočet muzea loni činil 27 milionů zlotých (164 milionů korun), z toho polské ministerstvo kultury přispělo 12,7 miliony zlotých (77 miliony korun). Zbytek tvořily vlastní příjmy a pomoc od zahraničních nadací.

Muzeum se rozkládá na ploše 190 hektarů, v areálu je 155 staveb a 300 ruin. Odborníci nyní konzervují okolo 39 000 dokumentů takzvaného „SS-Hygiene Institutu“. Zároveň pokračuje konzervace kufrů a vězeňských pryčen. „Už nyní potřebujeme dlouhodobé řešení, aby za 30 let stále existovaly originální pozůstatky tábora, díky nimž si další pokolení budou moci uvědomit, co znamenal Auschwitz (Osvětim),“ uvedl ředitel muzea Piotr Cywiński.

Osvětim

Po okupaci Polska vytvořili nacisté z bývalých stájí polského jízdního pluku v Osvětimi koncentrační tábor, který brzy rozšířili a vybudováním plynových komor a krematorií změnili ve vyhlazovací zařízení. Tábor sloužil k masovému vyvražďování odpůrců nacismu a především Židů ze všech končin okupované Evropy. Nacistickému holokaustu padlo za oběť na šest milionů Židů. Osvětim je na listině světového kulturního dědictví UNESCO.

Osvětim - koncentrační tábor
Zdroj: Wikipedia