Příznivci zesnulého Haidera vyrážejí do nedělních korutanských voleb

Klagenfurt - Nedělní hlasování o novém zemském hejtmanovi rakouské spolkové země Korutany bude zřejmě klíčovým momentem v otázce odkazu populárního politika Jörga Haidera. Bývalý šéf strany Svaz pro budoucnost Rakouska tragicky zahynul loni 11. října na jižní výpadovce z Klagenfurtu. Právě jeho příznivci i oddaní spolustraníci vyrážejí do voleb s novým názvem i novým elánem. Pokud totiž "Haiderovci" ve volbách o hlavu Korutan neuspějí, znamená to pravděpodobně jejich politický konec.

Korutany se na své hlasování o novém zemském sněmu již dlouhou dobu svědomitě připravovaly. Ulice Klagenfurtu lemují stovky plakátů a důležitost voleb si uvědomují i ústředí velkých stran ve Vídni. Haiderova strana má přitom ve zbytku země takřka mizivou podporu a úspěch v jejich nynější baště je tudíž klíčový. Již dvakrát se dostala do parlamentu a pokaždé tím znemožnila jiné řešení než velkou koalici.

Jméno nového hejtmana Korutan bude mít zásadní dopad na celou politiku Rakouska. „Jörg Haider stále velmi ovlivňuje postoje, emoce a vzpomínky. Udával tón a lidé od nás očekávají, že budeme v jeho politice pokračovat,“ vyjádřil současný korutanský zemský hejtman Gerhard Dörfler.