Němečtí vědci chtějí sestavit tajné dokumenty pomocí počítačového programu

Berlín - Vědecký tým z hlavního města Německa hodlá sestavit a prozkoumat dosud zničené dokumenty bývalé německé tajné policie Stasi. Pomoci k rozluštění ohromného množství skartovaných papírů by mohl pomoci speciální počítačový software. Celý dokument musí pouze schválit parlament. Nový program je podle vědců schopen sestavit text až šesti set milionů útržků za dobu pěti let. Každý kousek papíru musí projít skenerem a na základě vyhodnocování tvaru písma i barvy inkoustu bude následně rekonstruován celý text.

Celý projekt je prozatím ve fázi testování. Čeká se už jen na vyjádření parlamentu. „Oni dostali určitou sumu peněz od tamního parlamentu s tím, aby ten program připravili a potom předvedli v nějaké zkušební fázi,“ uvádí mluvčí českého Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichl.

Po pádu Berlínské zdi byly všechny přísně utajované spisy samotnou státní policií pečlivě likvidovány. Skartovací stroje však takový nápor listů nevydržely a o roztrhání pětačtyřiceti milionů stran se postarali sami zaměstnanci. Šestnáct tisíc pytlů mělo být původně spáleno v dole za městem, až do dnešních dnů však leželo ve sklepeních centrály.

„Lidé od Stasi dělali vše pro to, aby dokumenty zničili. Věděli proč. Jsou to velmi výbušné materiály,“ dodal pracovník Komise pro složky východoněmecké tajné policie. O unikátní technologii pro výzkum dávno zapomenutých a znepokojujících materiálů se zajímají i další země, například Polsko, Litva, Chile nebo Argentina. Češi zatím o koupi zázračného detektivního softwaru neuvažují. „My máme také materiály, je to několik set pytlů papírů, které jsou různě potrhány, některé jsou jenom zmuchlány, takže my je třídíme ruční formou,“ přiblížil situaci v českých archivech Reichl.