„Černý Antonio“, organizátor únosů pro FARC, byl zadržen

Bogota - Kolumbijské úřady zadržely organizátora únosů pro povstalce z Revolučních ozbrojených sil. Muže, přezdívaného černý Antonio zajala armáda při přestřelce s dalšími osmi příslušníky FARCu. Vojákům se taky podařilo narušit trasu, po které byli věznění lidé vyváženi z hlavního města.

Bernardo Mosquera Machalo, jeden z vůdců povstaleckého hnutí FARK, čelí 33 obviněním, proslavil se hlavně velkým počtem únosů. Úřady ho ale viní hlavně z vraždy japonského podnikatele. Toho FARC unesl v roce 2001 a po dvouletém věznění ho v den jeho 55tých narozenin zavraždil. „Právě Mosquera naplánoval a řídil únos a přikázal vraždu pana Muramatsa, i několika dalších lidí. A nese také zodpovědnost za řadu dalších útoků na vojáky, místní starosty i civilisty,“ uvedl velitel kolumbijské armády Oscar Enrique Gonzales.

Armáda navíc při zásahu osvobodila rukojmí, které povstalci právě převáželi. „Mával jsem šátkem, jedinou bílou věcí, kterou jsem měl a křičel, že jsem rukojmí. Už jsem myslel, že mě zabijí, ale najednou slyším, pojďte s námi, my jsme kolumbijský armáda,“ ulevilo se osvobozenému Gregorovi Agular Albovi.

Armáda povstalcům uštědřila další ránu, když v džungli na základě informací od povstaleckého zběha objevila několik jeskyní, které FARCu sloužily jako skladiště a nemocnice. „Náš pes ucítil výbušniny, které tu skladují. Sami bychom nikdy neměli šanci tyhle úkryty objevit,“ podal svědectví voják, který se svým psem jeskyně objevil Yesid Arroyo. V jeskyních a přilehlých táborech objevili vojáci chirurgické vybavení, léky, zbraně, výbušniny a nášlapné miny.

Nález vzbudil takovou pozornost vlády a médií, že se na místo okamžitě osobně vydal i ministr obrany Juan Manuel Santos. „Pět let jsme těchto jedenáct jeskyní hledali. V některých z nich jsou celé nemocnice, takže jejich zranění vůdci se mohli pohodlně uzdravit a vrátit se do boje,“ uvedl.