Írán žádá pomoc Interpolu při zatčení izraelských „válečných zločinců“

Teherán - Írán požádal Interpol o zatčení 15 Izraelců, které označuje za "válečné zločince" kvůli jejich zapojení do nedávné izraelské vojenské ofenzivy v palestinském pásmu Gazy. Oznámil to v neděli podle agentury Reuters íránský prokurátor Saíd Mortazáví. Teherán, který neuznává právo Izraele na existenci, už v prosinci deklaroval, že ustavil tribunál, který by měl soudit Izraelce za útok na pásmo Gazy. Obžalované je prý připraven soudit v nepřítomnosti.

„Tento týden jsme dokončili vyšetřování týkající se 15 jednotlivců, kteří jsou mezi oněmi (izraelskými) zločinci,“ řekl teheránský prokurátor v íránské státní televizi. „Na základě výsledků našeho šetření a článku 2 statutu Interpolu jsme Interpol požádali o zatčení těchto podezřelých.“ Mortazáví uvedl, že Írán vypracoval obžalobu proti 34 izraelským velitelům a 115 jednotlivcům. Obvinění proti nim zahrnují údajně „válečné zločiny, invazi, okupaci, genocidu a zločiny proti lidskosti“.

Izraelská ofenziva, jejímž deklarovaným cílem bylo zastavit raketové ostřelování izraelského území radikály z pásma Gazy, si za 22 dnů na přelomu prosince a ledna vyžádala životy více než 1300 Palestinců a 13 Izraelců. Izrael slíbil příslušníkům své armády státní ochranu před zahraničním trestním stíháním.

Izraelští a američtí představitelé obviňují Írán z poskytování zbraní a výcviku bojovníkům z radikálního hnutí Hamas v Gaze. Írán to popírá a trvá na tom, že Hamasu a Palestincům poskytuje jen morální, finanční a politickou podporu.