USA pomohou Mexiku v boji s obchodníky s drogami

Mexiko - Spojené státy zřejmě nabídnou další vojenskou pomoc Mexiku proti pašerákům drog, oznámil to americký ministr obrany Robert Gates. Boj s drogovými kartely je v Mexiku velký problém. Při operacích proti nim nebo při jejich vzájemných střetech už letos zemřelo přes tisíc lidí. Loni to bylo víc než 6 tisíc obětí.

Robert Gates prohlásil, že Spojené státy jsou nyní připraveny pomoci Mexiku v boji proti drogovým kartelům, které ovládají veškerý obchod s ilegálními narkotiky. Ty většinou putují z Jižní Ameriky přes Mexiko do Spojených států.

Podle amerického ministra obrany Roberta Gatese by USA mohly Mexiku poskytnout technickou podporu, kromě toho prý Washington pomůže vyškolit mexické úřady a zpravodajské služby.

„Je to určitě vážný problém,“ míní Robert Gates o boji s obchodníky s drogami. „Co je třeba zdůraznit, je odvaha mexického prezidenta Calderona, kterou v této oblasti prokázal,“ dodal Gates s tím, že předchůdci nynějšího mexického prezidenta se příliš v boji s drogovými kartely neangažovali.