Na pláži na ostrově u Tasmánie uvízlo 200 delfínů a kulohlavců

Sydney - Australští ochránci přírody a dobrovolníci zachránili 50 kulohlavců černých a delfínů skákavých, kteří uvízli na pláži Kingova ostrova nedaleko Tasmánie. Zbytek celkem z dvou set kytovců, kteří na mělčinu vpluli, ale nepřežil. Odborníci nedokážou vysvětlit, proč zvířata uvízla. Tak vysoký počet je podle nich nezvyklý. Podle některých je matou lodní sonary.

Na pláži Kingova ostrova ležícího mezi Tasmánií a Austrálií zůstalo uvězněno 194 kulohlavců černých a zhruba deset delfínů skákavých poté, co vpluli do mělké vody a již se nedokázali vrátit zpátky na volné moře.

Profesionální záchranáři a asi stovka místních dobrovolníků usilovali o záchranu zvířat. Do večera se snažili dostat žijící delfíny a kulohlavce zpět na moře. V písku na pláži kopali koryta, kterými přiváděli k živočichům vodu. Na člunech a vodních skútrech se pak snažili navést kytovce zpět na moře.

Záchranáři věří, že velryby a delfíni zamíří do bezpečí mořských hlubin a ke břehům se už nevrátí. Jde o nejmasovější podobný případ v poslední době. Naposledy uvízlo loni v listopadu hejno 150 kulohlavců - také na tasmánských plážích. Zachránit se tehdy ale nepodařilo ani kus. Tentokrát to i díky dobrovolníkům dopadlo aspoň trochu lépe. „Ještě nikdy jsem neviděl tolik uvízlých velryb, o které by bylo tak dobře postaráno. Díky dobrovolníkům byly v dobrém stavu a podařilo se nám je zachránit,“ řekl biolog David Pemberto.

Proč se delfíni nebo velryby vrhají na břeh, kde většinou umírají, je zatím záhadou. V Tasmánii se to stává během migrace velryb z antarktických vod, málokdy však zůstanou na břehu uvězněny velryby a delfíni společně. Vědci spekulují, jestli za nehody může příliv, znečištění nebo hluk z lodních motorů a námořních sonarů. Jasné vysvětlení se jim ale zatím najít nepodařilo.