Východ USA se opět potýká se sněhovou kalamitou

New York - Už to vypadalo, že v USA pomalu přichází obleva a jaro, počasí však Američanům opět ukázalo záda. Východ Spojených států totiž od neděle sužuje prudká sněhová bouře. Problémy jsou v dopravě, zavřeno je také několik škol. Meteorologové ale slibují, že už se situace zlepší.

Prudká sněhová bouře na konci týdne přinesla na východ Spojených států sníh, kroupy, silný mráz a vítr o rychlosti kolem 50 kilometrů v hodině. Ten se z jihu přesunuje k severu atlantického pobřeží. V Severní Karolíně a ve Virginii bylo téměř 30 tisíc domácností bez elektrického proudu, problémy jsou také v dopravě.

Silničáři se snaží udržet sjízdné alespoň hlavní tahy, práci jim ale komplikuje silný vítr. Při dopravních nehodách zemřelo nejméně pět lidí. Letiště zrušila víc než tisíc letů, další nabíraly zpoždění, nejezdily autobusy ani vlaky. Lidé se tak obtížně dostávají do práce a těžkou hlavu z vloček mají i radnice, protože rozpočty na zimní úklid oproti předchozím rokům stále rostou.

Radost tak mají tradičně jen děti, mnohé školy od Virginie po Maine totiž musely zavřít. Jen v New Yorku zůstalo doma milion dětí, školy tam kvůli sněhu nefungovaly poprvé za pět let.

Situace už by se ale měla zlepšit, bouře postupuje dál na sever do Kanady, podle meteorologů přestane sněžit. Teploty ale zůstanou podprůměrné.

  • Letiště v USA ochromené sněhem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71285.jpg
  • Nehoda autobusu v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71284.jpg