ČTÚ nabídl operátorům kmitočty pro rozšíření GSM sítí

Praha - Český telekomunikační úřad vyhlásil výběrové řízení, v němž chce mezi mobilní operátory rozdělit dodatečné frekvence pro provoz sítí GSM. Frakvence se uvolnily po ukončení provozování jiných služeb.

Kmitočty mohou Telefónica, T-Mobile a Vodafone využít pro rozvoj existujících mobilních sítí GSM nebo pro nové širokopásmové mobilní služby, tedy především připojení k internetu. Operátoři mají o frekvence zájem a do tendru půjdou. „Rádi bychom kmitočty využili pro zkvalitnění a rozšíření služeb,“ uvedla Jitka Pajurková z T-Mobile.

Stát musel dodatečné kmitočty přidělit

K přídělu dodatečných kmitočtů se stát zavázal při udělování licencí mobilním operátorům. „Tímto výběrovým řízením úřad umožňuje dotčeným operátorům naplnění práv z dříve vydaných telekomunikačních licencí, čímž se závazky státu vůči operátorům považují za vypořádané,“ uvedl předseda úřadu Pavel Dvořák. 

Výběr držitelů nových kmitočtů by se měl uskutečnit 18. května. Mobilní sítě v tuzemsku pokrývají přes 99 procent populace a operátoři evidují přes 13 milionů aktivních mobilních čísel.