Arnold Schwarzenegger zahájil veletrh informačních technologií CeBIT

Hannover - V Hannoveru začal v úterý největší veletrh informačních technologií na světě. Letos se ho účastní 4 300 firem včetně 14 českých. Kvůli recesi je však počet firem výrazně menší než loni. Návštěvníky na veletrh CeBIT nelákala pouze nejnovější výpočetní a telekomunikační zařízení, ale také přítomnost kalifornského guvernéra a bývalého herce Arnolda Schwarzeneggera.

Arnold Schwarzenegger, kterého při prohlídce veletrhu provázely blesky fotoaparátů a tlačenice lidí, zahájil CeBIT s úsměvem. Účastníkům veletrhu ale jinak do smíchu není. Kalifornie, jež je letošní partnerskou zemí, hlásí potíže přímo ze srdce počítačového světa Silicon Valley. Poprvé po letech tam klesá zaměstnanost i mzdy a krize je cítit i v Hannoveru. Na veletrh přijelo o čtvrtinu méně firem než loni. Přítomnost kalifornského guvernéra nepřilákala ani giganty jako Samsung nebo Toshiba.

Hlavní téma: Internet a jeho využití 

I přes recesi jsou však k vidění nové hity. Tématem číslo jedna je internet, a to v rámci TV přijímačů nebo na cestách v podobě prvního internetového autorádia. To nabízí desetitisíce stanic. „Můžete poslouchat české stanice, ať jste v Německu nebo Austrálii. Potřebujete jen mobil třetí generace,“ dodal Simon Rabe, zástupce Blaupunkt Radio z ČR.

Internet nabízí i softwarovou revoluci, protože podle slov mluvčí veletrhu Gabriele Dörriesové si brzy nebudeme muset kupovat počítačové programy, ale jen si je najímat na tu dobu, kdy je skutečně budeme potřebovat.

Dalším diskutovaným tématem mezi odborníky je „websociety“, tedy společnost, která se na webu učí, seznamuje, setkává napříč kontinenty nebo vede volební kampaň. Příkladem je Barack Obama, který nedávno ukázal světu, jak lze díky webu získat miliony sponzorských darů a ještě více voličů.