Pákistán zadržel podezřelé z útoku na srílanské kriketové mužstvo

Kolombo - Pákistánská policie v Láhauru zadržela několik mužů podezřelých z úterního útoku na srílanský kriketový tým. Hráči srílanského kriketového týmu se mezitím vrátili domů do Kolomba. Včera na jejich autobus zaútočili ozbrojenci v pákistánském Láhauru. Zemřelo 6 policistů z doprovodu a řidič, 8 sportovců teroristi zranili. Policie po útočnících pátrá a snaží se zjistit, kdo za připravenou akcí stál. Ozývají se hlasy, že Pákistán dostatečně nezajistil bezpečnost srílanského mužstva.

Pákistánský politik Imran Khan, někdejší kapitán pákistánského kriketového týmu, včera kritizoval bezpečnostní opatření, která měla ochránit srílanské mužstvo. „Šlo o nejhorší selhání bezpečnostních opatření v Pákistánu,“ myslí si Khan. Incident by podle agentur dokonce mohl ohrozit konání světového poháru v roce 2011, které se mělo odehrát právě v Pákistánu a dalších jihoasijských zemích.

Útok na srílanské kriketové mužstvo v Pákistánu odsoudilo mnoho zemí světa. Například Nový Zéland oznámil, že jeho kriketové družstvo zřejmě zruší nadcházející tour po Pákistánu.

Pákistánská policie stále rozjela po útocích rozsáhlé pátrání po pachatelích. Včera odhalila před novináři rozsáhlý úkryt zbraní, který se skrýval nedaleko od místa útoku. Kromě zbraní radikálové ve skrýši skladovali i potraviny a vodu. Podle úřadů se tak mohli útočníci připravovat i na dlouhodobější akci, která by mohla být přirovnána třeba k útokům v Bombaji. Dnes policie zadržela několik podezřelých.

Včera večer se v Láhauru v Pákistánu konal pohřeb jednoho ze zabitých policistů. Do Pákistánu také odcestoval srílanský ministr zahraničí, aby dohlédl na vyšetřování útoků.

Včerejší útoky stály život nejméně 7 lidí. Zraněno bylo osm hráčů. Žádný z nich ale nebyl zraněn tak vážně, že by nemohl odletět zpět na Srí Lanku. Pět ze zraněných hráčů nicméně po příletu do Kolomba raději absolvovalo podrobná lékařská vyšetření.

Hráči srílanského kriketového týmu se vrátili domů do Kolomba. Včera na jejich autobus zaútočili ozbrojenci v pákistánském Láhauru.
Zdroj: ČT24