Podle Červeného kříže hrozí na Srí Lance humanitární katastrofa

Kolombo - Mezinárodní výbor Červeného kříže varuje před humanitární katastrofou, která hrozí na severovýchodě Srí Lanky. Mezi bojujícími vládními vojáky a rebely z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu je zřejmě uvězněno na 150 tisíc civilistů. Červený kříž žádá jejich okamžitou evakuaci. Vláda tvrdí, že počet těchto civilistů je asi poloviční. Během 25 let bojů rebelů za samostatnost části ostrova, zemřelo už 70 tisíc lidí.

Podle zástupce Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) Jacquese de Maia je situace na Srí Lance katastrofální. Podle de Maia by přitom šlo vyřešit problém poměrně snadno - evakuací civilistů z oblasti konfliktu. Podle něj by tak skončilo utrpení místních obyvatel, kteří jsou uvězněni v regionu na severu země, kde vláda bojuje s povstalci.

De Maio také vyzval, aby do oblasti mohla proudit humanitární pomoc. Za poslední dny sice nějaká pomoc od srílanské vlády dorazila, podle Červeného kříže to ale stále nestačí. Vláda totiž odmítá, že by v oblasti bojů uvízlo až 150 tisíc lidí, jak tvrdí Červený kříž. Srílanské úřady odhadují, že tento počet je až o polovinu nižší. Přesné počty ale není možné nijak ověřit.

Humanitární pracovníci, kteří v oblasti bojů působí, popisují tíživou situaci civilistů. Podle nich mnoho obyvatel uteklo před konfliktem do džungle směrem k pobřeží. V místě ale není dostatek vody a lidé se nemají kde ukrýt.

Červený kříž vypravil k pobřeží, kde se soustředí většina civilistů, loď, aby vyzvedla zraněné. Záchranáři odvezli z jedné pláže celkem 2 000 lidí. Další stovky postižených ale na místě musely zůstat. „Když jsme dorazili na pláž, střílelo se zde, byly zde tisíce lidí, kteří se ukrývali na písku nebo ve slané vodě," popisoval šéf  ICRC.

Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE)

  • Bojují s centrální vládou od roku 1983
  • Chtějí vznik samostatného státu Ílam na severu a východě ostrova
  • Tamilové tvoří menšinu v převážně sinhálské populaci Srí Lanky
  • Konflikt si vyžádal přes 70 000 obětí