Komise nevyhověla afghánskému prezidentovi a nepřesunula termín voleb

Kábul - Prezidentské volby v Afghánistánu budou podle původního plánu 20. srpna. Současný prezident Hamíd Karzáí požadoval, aby se konaly už v dubnu, to ale podle volební komise není možné stihnout. Obavu z přesunutí termínu vyjádřily i OSN a NATO. Karzáí se odvolával na ústavu, podle které se volby musejí konat nejpozději měsíc před vypršením prezidentského mandátu, který mu končí 21. května.

Podle článku 61 afghánské ústavy by se měly prezidentské volby v Afghánistánu konat 30 a 60 dní před 21. květnem, kdy Karzáímu skončí pětiletý prezidentský mandát. Afghánský prezident se na dokument odvolával a požadoval ve zvláštním dekretu po volební komisi, aby se volby přesunuly na duben.

Komise ale rozhodla: „Kvůli počasí, bezpečnosti, technickým problémům a problémům s rozpočtem, které máme, se nemohou volby uskutečnit podle prezidentského návrhu.“ Komisi dali za pravdu i mezinárodní pozorovatelé, kteří souhlasí s tím, že do dubna by se nepodařilo uspořádat spravedlivé volby.

„Po důkladném přezkoumání situace volební komise dospěla k závěru, že aby mohly být uspořádány transparentní a spravedlivé volby, musí být zachováno datum 20. srpna,“ doplnil předseda volební komise na dnešní tiskové konferenci. Srpnový termín podporují i OSN, NATO, Spojené státy a potenciální rivalové současného prezidenta, který se podle předpokladů voleb zúčastní navzdory své klesající popularitě.

Mapa Afghánistánu
Zdroj: ČT24