Za zřícení boeingu v Amsterodamu může výškoměr

Haag - Pád tureckého letadla v Amsterodamu zavinil nejspíš vadný výškoměr. Oznámili to nizozemští vyšetřovatelé. Záznamy z černé skříňky letadla podle nich naznačují, že problémy nastaly při sestupu. Chyba byla v levém výškoměru a zmátla automatického pilota při přistání. Boeing 737 na lince z Istanbulu havaroval koncem února. Zahynulo devět lidí a 86 cestujících bylo zraněno.

„Zvukové záznamy a černé skříňky, které jsou k dispozici, naznačují, že při sestupu letadla nastaly problémy. Ve výšce asi 700 metrů náhle levý výškoměr ukázal změnu výšky, kterou vyslal automatickému pilotovi, jenž byl během přistávání zapnut,“ řekl ředitel vyšetřovacího byra Peter van Vollenhoeven.   

Letoun Boeing 737 turecké společnosti Turkish Airlines na lince z Istanbulu havaroval 25. února těsně před přistáním na amsterodamském letišti Schiphol. Spadl na pole před přistávací dráhou. Zahynulo devět lidí a 86 bylo zraněno, ale dalších skoro 40 vyvázlo bez úhony. Přičítá se to tomu, že stroj dosedl na měkké podloží a nevzňal se.