Brown v Kongresu proti protekcionismu a íránskému jadernému programu

Washington - Boj proti protekcionismu, klimatickým změnám a hrozbě šíření jaderných zbraní byly hlavními tématy dnešního projevu britského ministerského předsedy Gordona Browna v americkém Kongresu. V pasáži věnované světové ekonomice Brown řekl, že Spojené státy by nyní měly využít vhodného okamžiku a vyvádět svět z recese. Ostatní země by k tomu ale podle něj také měly přispět. Britský premiér je prvním vedoucím evropským politikem, který navštívil prezidenta Baracka Obamu poté, co se 20. ledna ujal v Bílém domě své funkce.

Brown v projevu vyzval Írán, aby zastavil svůj jaderný program. Spojené státy a Británie jsou podle něj připraveny k tomu, aby se Írán připojil ke světovému společenství, jakmile přestane ohrožovat mír ve světě. Britský ministerský předseda zdůraznil, že vedoucí představitelé obou zemí budou s mezinárodním společenstvím neúnavně pracovat na tom, aby se hrozba šíření jaderných zbraní snížila.

Před americkými zákonodárci britský premiér vyzval Ameriku, aby odolala protekcionismu, bojovala proti klimatickým změnám a využila k tomu obrovského potenciálu dobré vůle v zemi po zvolení prezidenta Baracka Obamy. „Představitelé v Evropě mají vůči Americe nejpříznivější vztahy za dobu, kam jen paměť sahá. Není žádná stará Evropa, žádná nová Evropa, je jen Evropa, která je vaším přítelem,“ řekl Brown.

Britský premiér Gordon Brown při přojevu v americkém Kongresu
Zdroj: ČT24