Rázové vlny: Možná terapie nádorových onemocnění

Praha - Vědci z Ústavu fyziky a plazmatu Akademie věd ve spolupráci s lékaři a Karlovou univerzitou začali zkoumat nový způsob aplikace tlakových impulsů, který dokáže rozbít i dosud nepřekonatelnou nádorovou tkáň. Léčba rázovými vlnami se běžně používá při odstraňování ledvinových kamenů i v ortopedii už dvacet let, u nádorů jde zatím v Česku o jedinečný vědecký experiment.

Metoda spočívá v aplikaci tlakových impulsů velkého rozkmitu a krátkého trvání, tedy rázových vln. Pomocí nich pak mohou být rychle ošetřeny svalové úpony, bolestivé záněty v blízkosti kosti, tenisový loket nebo ledvinové kameny. V průběhu procesu se mění vzduchová vlna ve zvukovou, která v hloubce pěti centimetrů rozpouští vápenaté usazeniny v kloubech a zlepšuje prokrvení postiženého místa.

„Celý proces je v podstatě přenos mechanické energie do tkáně, která je nějakým způsobem změněná. Energie způsobuje aktivační procesy pro specifické buňky, které potom nastartují hojivé procesy,“ upřesnil metodu fyzioterapeut Michal Cypris.

Milénium (zdroj: ČT24)

Léčbu rázovými vlnami ale vědci hodlají posunout ještě dál. Po úspěchu s ledvinovými kameny jsou jejich cílem rakovinové buňky, proti kterým nasadili takzvané tandemové vlny. „Představa lokálně narušit buňky vyžadovala stejnou úvahu jako u kamenů, čili když akustickou pneuomózu nemám, tak si ji udělám a na ni budu působit tou rázovou vlnou,“ uvedl Pavel Šunka z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR.

Během pokusů na myších tak vědci našli způsob, jak na nádorové buňky vyzrát. První vlna poruší dosud akusticky nerozeznatelné prostředí, druhá pak vytvoří díky podtlaku bublinky a z nich pak sekundární rázové vlny.

Tandemové vlny by v budoucnu mohly být strašákem pro nejrůznější druhy nádorů, například pro rakovinu jater. Experiment má však přesto jeden háček, vlny narušují nádorovou tkáň a vzniká zde nebezpečí metastáz. Vědci proto sázejí na kombinaci s chemoterapií, která by podobným negativním účinkům mohla zabránit.

  • Zkumavky zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/290/28910.jpg
  • Rakovinná buňka prsu zdroj: National Cancer Institute http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/146/14517.jpg