Výbuchy nálože a plynu si v Rusku vyžádaly po šesti obětech

Moskva - Výbuch plynu na ruském Dálném východě a exploze nálože na Kavkaze si dnes vyžádaly celkem dvanáct mrtvých a desítku zraněných. Výbuch ve vesnici Vozdviženka asi 100 kilometrů od Vladivostoku zřejmě způsobily nádoby s plynem skladované v jednom z domů. Šest lidí zahynulo, dalších sedm bylo zraněno, jedna se pohřešuje. Při pokusu zneškodnit nastraženou nálož v Ingušsku na ruském severním Kavkaze dnes rovněž zahynulo šest lidí a další tři byli zraněni. Oběti pocházejí z řad příslušníků pořádkových sil.

Podle ingušského ministerstva vnitra byla podomácku vyrobená nálož, zhotovená z dělostřeleckého náboje a připojené roznětky, odhalena ve vsi Surchachi u Nazraně a následně byli přivoláni pyrotechnici. Během zneškodňování však nálož vybuchla.

Neklidné poměry v chudém kavkazském regionu, který se podle ochránců lidských práv ocitl na prahu občanské války, přiměly ruského prezidenta Dmitrije Medveděva loni v říjnu k výměně v čele Ingušska. Bývalého generála tajné služby Murata Zjazikova vystřídal výsadkář Junus-Bek Jevkurov. V republice, sousedící s Čečenskem, se ruská vojska snaží potlačit muslimské povstalce a situaci komplikuje i růst kriminality.