Zatčení Rakušana pomůže v šetření korupce kolem Gripenů v Česku

Vídeň/Praha - Zatčení rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho by mohlo pomoci také českým policistům. Ti stále prověřují několik let staré podezření, že pořízení letounů Gripen pro českou armádu provázela i mezi českými politiky korupce. A právě Mensdorff-Pouilly, obviněný z praní špinavých peněz, by mohl v případu poskytnout klíčová svědectví.

Švédský letoun JAS-39 Gripen zajímá kromě rakouských a švédských policistů i ty české. Podle informací České televize detektivové protikorupční policie již delší dobu pracují na případu korupce kolem Gripenů. Kromě policistů teď i čeští státní zástupci čekají na to, jak dopadne vyšetřování v Rakousku, kde zatkli obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho kvůli podezření, že dostal od britské zbrojovky BAE Systems úplatek.

Šárka Pokorná, obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1, říká k případu korupce kolem stíhaček: „Tady jsou prověřovány okolnosti policejním orgánem a pokud budeme mít nějaké informace, které by byly pro naše šetření potřebné, tak si je samozřejmě vyžádáme.“

Kvůli údajné korupci při pořízení letadel se policie v Česku zaměřila na tři osoby. Jednou z nich má být právě Mensdorff-Pouilly, zatčený před víkendem na svém zámku v Luisingu.

Rakouský obchodník musel v pátek večer opustit přepych svého jihorakouského zámku. Vyměnil ho za vídeňskou vězeňskou celu. Zatím tu pobude jen dva týdny, pokud se ale podezření spojená s jeho osobou prokáží, pak musí počítat i s několikaletým trestem.

Klíčovou osobou pro českou stopu v případu může být Mensdorffův bývalý obchodní partner a vzdálený příbuzný Michael Piatti-Funfkirchen. Ten nedávno Mensdorffa zažaloval za to, že mu nezaplatil za práci. Tou mělo být zprostředkování kontaktů na české politiky. „Ve své žalobě na Mennsdorfa Piatti-Fünfkirchen píše, že mu Mennsdorf slíbil 1 milion dolarů, pokud padne volba na Gripen,“ tvrdí Martin Staudinger, reportér týdeníku Profil.

Letouny Gripen chtěla původně pro armádu koupit vláda Miloše Zemana. Kvůli úsporám po povodních v roce 2002 ale kabinet Vladimíra Špidly od smlouvy odstoupil a dohodl desetiletý pronájem 14 strojů za necelých 20 miliard korun. Mensdorff-Pouilly v té době hájil zájmy britské zbrojovky BAE Systems, která se na kontraktu podílela.

  • Švédský letoun autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/719/71883.jpg
  • Rakouský obchodník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/711/71026.jpg