Klaus promluví na konferenci v Kalifornii o klimatu

Santa Barbara - Prezident Václav Klaus vystoupí v rámci své čtyřdenní pracovní návštěvy Spojených států na mezinárodní konferenci v Kalifornii o globální změně klimatu, kterou pořádá Wall Street Journal. Původně měl setkání uzavírat společně s bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem, pořadatelé ale nedávno změnili program, takže se pravděpodobně vůbec nesetkají. Prezident také zahájí další konferenci o klimatických změnách v New Yorku.

Od konference v Santa Barbaře, která se koná podruhé, si pořadatelé slibují zajímavou diskusi, v níž by se měly odrazit i významné události nedávné doby, jako je finanční krize, hospodářská recese, vývoj na trhu ropy a obnovitelných zdrojů energie či nástup nové americké vlády, která dává najevo ochotu více se zabývat ekologickou problematikou. K těmto tématům se jistě vyjádří i český prezident Václav Klaus, který je znám svými kritickými názory na globální oteplování.

Albert Gore:

„Klimatická změna vytváří planetární stav nouze.“

Český prezident by se zřejmě na konferenci neshodl s Alem Gorem. Bývalý americký viceprezident zde totiž prohlásil, že klimatická změna vytváří „planetární stav nouze“. Gore také zdůraznil, že podnebí je na prvním místě, a vyzval proto, aby se omezila produkce oxidu uhličitého. Změnit by se prý měla především výroba energie, aby při ní nevznikalo tak velké množství škodlivin. Naznačil, že například i USA se budou nyní soustředit na obnovitelné zdroje.

Setkání politiků, šéfů velkých podniků a ekologických odborníků s názvem ECO:nomics se účastní také šéf internetového gigantu Google Eric Schmidt, ředitel automobilky Ford Alan Mulally a řada šéfů energetických a petrochemických společností. Vystoupí na ní také dánský profesor Björn Lomborg, který nepopírá klimatické změny, ale podobně jako Klaus za nimi vidí především vývoj přírody.

Al Gore
Zdroj: ČT24