Clintonová: USA a Rusko mohou spolupracovat na protiraketové obraně

Brusel - Po jednání se zástupci EU dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že Spojené státy by mohly s Ruskem spolupracovat na protiraketové obraně. Obě tyto země by se prý mohly podílet na výzkumu a vývoji protiraketového deštníku. Clintonová nicméně zdůraznila, že projekt musí být funkční a hlavně ekonomicky efektivní.


„Protiraketová obrana je součástí našeho společného obranného postoje,“ uvedla Clintonová. Odpoledne se americká šéfka diplomacie přesunula do Ženevy, kde s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem tyto záležitosti podrobněji projedná.

Clintonová nicméně zdůraznila, že Spojené státy se v určitých oblastech s Ruskem v názorech na politiku neshodují. „Stále neschvalujeme odtržení regionů od Gruzie, neuznáváme jakýkoliv vliv Ruska na to, kdo by se mohl přičlenit k EU nebo Severoatlantické alianci,“ poznamenala.

Vstřícnost vůči Moskvě nemá ani znamenat, že Američané házejí spojence přes palubu. Stejně jako včera v NATO Clintonová znovu ocenila prozíravost Česka a Polska v rozpoznání nových hrozeb. „To je argument, který přednesu Rusku. Bez České republiky a Polska, které se přidaly, bychom nemohli zapojit Rusko,“ uvedla.

O přijetí vězňů z Guantánama zatím Washington EU nepožádal

Spojené státy zatím nepožádaly EU o přijetí části vězňů z kontroverzní americké věznice Guantánamo. Osud tohoto zařízení, kde USA zadržují osoby podezřelé z terorismu, byl jedním z okrajových témat dnešního jednání. Washington nyní podle Clintonové provádí detailní analýzu situace jednotlivých vězňů. Z některých evropských zemí zaznělo, že by mohly část vězňů přijmout.

„Pokud rozhodneme, že by bylo vhodné pro nějakého konkrétního zadržovaného, aby byl přemístěn, budeme o tom jednat s přáteli a partnery jako EU,“ řekla Clintonová na dotaz, zda a kdy USA požádají EU o to, aby přijala některé z vězňů z Guantánama.

O problematice věznice a osudu vězňů bude při návštěvě USA jednat v březnu i český ministr vnitra Ivan Langer.

Clintonová nazvala EU experimentem, myslela to ale jinak než Klaus

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes v Bruselu také vystoupila i v Evropském parlamentu, kde nazvala Evropskou unii „zázrakem“ a „velkým experimentem“. Clintonová to prohlásila při diskusi s mladými Evropany. Za svůj projev si ministryně vysloužila velký aplaus.

„Mnozí dnes Evropu vnímají jako zázrak. Evropa dnes zažívá nejdelší období míru od doby Římanů. A to také díky vizi těch, kteří vytvořili koncept, jenž se zdál svého času naprosto nerealistický. A to, že Evropané by mohli nejen spolupracovat, ale nalézt i společné pozice a určit si stejné cíle,“ prohlásila dnes Clintonová.

Za experiment označil Evropskou unii při svém projevu v Evropském parlamentu i český prezident Václav Klaus, ten to ovšem mínil jako kritiku této organizace.