Obama v dubnu navštíví Turecko

Ankara - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová oznámila při návštěvě Turecka, že prezident Barack Obama navštíví zemi příští měsíc. Na společné tiskové konferenci se šéfem turecké diplomacie Alim Babacanem dodala, že přesné datum návštěvy bude ještě upřesněno. Turecko je poslední zastávkou na osmidenní cestě Clintonové po Blízkém východě a Evropě.

Americko-turecké vztahy se v poslední době oteplily po období napětí, jež následovalo poté, co Turecko v roce 2003 odmítlo povolit Američanům využít tureckého území k invazi do Iráku. Dnes je Turecko připraveno pomoci Američanům, aby použili jeho území při budoucím stahování svých vojsk z Iráku. Clintonová potvrdila, že i o této problematice s tureckými představiteli jednala, ale že proces stahování amerických vojsk z Iráku je teprve v počátečním stadiu.

Turecko je také připraveno obnovit zpostředkování rozhovorů mezi Sýrií a Izraelem, pokud o ně budou mít obě strany zájem. Clintonová také uvedla, že Spojené státy se zatím nerozhodly, jestli do Sýrie znovu vyšlou svého velvyslance. Toho odvolaly v roce 2005 po zavraždění bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího v únoru 2005 v Bejrútu. Všeobecně se soudí, že za vraždou stála Sýrie, Damašek to ale důrazně popírá.