Polský internet nabízí koupi umělého oplodnění

Varšava - Umělé oplodnění jako obchodní komoditu nabízí v polské internetové síti stále více lidí. "Obchodníci se spermatem" využívají toho, že takový lékařský zákrok je v zemi velmi nákladný, a bezdětné páry se tak mohou uchýlit i k takto krajnímu, ale levnějšímu řešení. Zpravodaj České televize ve Varšavě Miroslav Karas však podotknul, že i nadále se jedná o velmi okrajovou záležitost, která stojí mimo zájem polské veřejnosti.

V případě, že bezdětný pár inzerát vyslyší, musí společně s inzerentem navštívit lékaře, který zákrok provede, aniž by jej evidoval v tabulkách. Oficiální cestou stojí umělé oplodnění v přepočtu až sto deset tisíc korun.

Polsko je dnes jedinou zemí v Evropské unii, která na umělé oplodnění ani na léčbu neplodnosti neposkytuje žádné finance. Za touto situací stojí především silná katolická lobby, která proti jakýmkoliv lékařským zásahům do mateřství ostře vystupuje. Ovlivnila tím i rozhodnutí současné vlády Donalda Tuska, která nejdříve chtěla umělé oplodnění financovat, ale pod vlivem církve od tohoto záměru odstoupila.

Velkým odpůrcem je i známý polský arcibiskup Józef Michalik. Ten opakovaně zdůraznil, že stanovisko polské katolické církve je neměnné, zmiňovaná metoda je nepřípustná a každý poctivý člověk jí musí říct „stop“. Jako jediné řešení vidí katoličtí duchovní adopci.