Brown navštívil severoirské dějiště útoku na britské vojáky

Londýn - Britský premiér Gordon Brown dnes ráno navštívil základnu Massereene v severoirském hrabství Antrim, kde byli v sobotu zastřeleni dva britští vojáci. V nedalekém Belfastu následně jednal s představiteli severoirské vlády. K útoku se přihlásila organizace Pravá IRA, guerillová skupinka odpadlíků od Irské republikánské armády (IRA). Ta dvojici vojáků zastřelila ve chvíli, kdy od poslíčků přebírali pizzu před svým odletem do zahraniční mise. Politické špičky Severního Irska útok jednoznačně odsoudily.


Brownova cesta do Severního Irska měla smysl okamžité inspekce v kasárnách a vyjádření podpory mírovému procesu, který se spustil před dvanácti lety poté, co IRA složila zbraně.

Britský ministerský předseda se na základně Massereene sešel s jejím velitelem Georgem Nortonem a s vojáky, kteří byli svědky útoku. Velitel základny Norton novináře informoval, že vojáci čekali na odlet do afghánské provincie Hílmand a byli již převlečení do „pouštních“ uniforem používaných v Afghánistánu. Čekali na dopravu na letiště a před odletem si ještě objednali pizzu, řekl Norton. Zdůraznil, že byli mimo službu a neozbrojení.

Policie mezitím intenzivně pátrá po pachatelích útoku. Podle britských médií zkoumá auto nalezené asi osm kilometrů od základny v Randalstownu, které možná patřilo útočníkům.

Severní Irsko útoky jednoznačně odsoudilo

Mírový proces má v Severním Irsku širokou podporu a všechny místní politické strany sobotní útok odsoudily. Kritizoval ho i Gerry Adams, předseda Sinn Féin, která bývala politickým křídlem IRA a zastupuje většinu katolíků v Severním Irsku. „Takové akce nemají podporu lidí,“ řekl dnes Adams v rozhlasovém rozhovoru.

Gordon Brown v Severním Irsku:

„Mírový proces je neotřesitelný. Viděl jsem tu dnes jednotu lidí Severního Irska a jednotu politických stran, které budou nadále spolupracovat.“

Podle všeho nebude Londýn do záležitostí Severního Irska přílišně zasahovat. „Součástí mírového procesu bylo i přenesení řady pravomocí na domácí, severoirské orgány. Je velice pravděpodobné, že pokud jde o nějaké konkrétní kroky, budou v rukou představitelů provincie. Lze očekávat, že bude zvýšena ostraha vojenských posádek,“ informoval spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka.

Severní Irsko: Chceme klid, nechceme teror ani Brity

Celá událost vyvolala obavy z návratu terorismu do Ulsteru, který byl dlouhá desetiletí dějištěm násilí mezi místními protestantskými a katolickými nacionalisty. Šéf severoirské policie Hugh Orde již ve čtvrtek varoval, že riziko útoků odštěpeneckých republikánů je nejvyšší za posledních sedm let. V sobotu pak následoval první smrtelný útok na britské vojáky po 12 letech.

Analytici upozorňují, že situaci mírně zkomplikovaly i nedávné kroky Hugha Ordea. Ten pozval asi šestici britských policejních specialistů, aby provedli určitý průzkum na hranicích Spojeného království a Irska. Zaměřit se měli právě na disidentské rodiny sympatizující s IRA či její odštěpenou frakcí. Tato informace obyvatele Severního Irska následně velmi pobouřila.

Publicistka Jarka Stuchlíková dodala, že to je další důvod, proč se Londýn nechce ani nemůže v oblasti příliš angažovat. „Fakt, že do provincie přijel větší počet britských agentů, vyvolal nervozitu. Kdyby sáhla britská strana či severoirští představitelé k nějakým přísnějším bezpečnostním opatřením, mohlo by to být bráno jako provokace a bylo by to kontraproduktivní,“ podotkla Stuchlíková.

Konflikt v Ulsteru jako pozadí sobotních útoků:

Konflikt mezi protestanty a katolíky si v Ulsteru v letech 1966 až 1998 vyžádal na 3600 životů a paralyzoval celé Severní Irsko. Cílem irských bojovníků bylo vytvoření jednotného Irska. V roce 1997 vyhlásila IRA příměří a přistoupila na řešení ulsterského problému mírovou cestou. O rok později obě strany podepsaly mírovou dohodu a v roce 2007 pak bývalí nepřátelé zasedli ve společné vládě. Nyní se dělí na prolondýnské royalisty a irské republikány. Část bojovníků (dnešní Pravá IRA) se však nespokojila s myšlenkou řešit situaci v regionu mírovou cestou a Irsko chce sjednotit svatým bojem.

Britský premiér Gordon Brown při přojevu v americkém Kongresu
Zdroj: ČT24